Mix van boomsoorten is beste garantie op zuivere stadslucht
bron: IPS - Afbeelding van VĂN HỒNG PHÚC BÙI via Pixabay

Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg zijn nagegaan welke boomsoorten het best geschikt om luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Dat meer groen in de stad wonderen doet voor het welzijn van de inwoners is uitgebreid gedocumenteerd. Bomen temperen de temperatuur en geluidsvervuiling en zijn goed voor de mentale weerbaarheid van de omwonenden.

Hun belangrijkste voordeel is misschien wel dat ze luchtvervuiling filteren en de blootstelling aan gevaarlijke stoffen in de lucht verminderen. Maar welke boomsoorten beiden de beste garantie op zuivere stadslucht?

Grote verschillen

Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg hebben bladeren en naalden verzameld van elf verschillende stadsbomen om te analyseren welke stoffen ze opnemen. Ze stelden vast dat naaldbomen over het algemeen beter vervuilende stoffen uit de lucht zuiveren. Loofbomen zijn wellicht dan weer beter in het opvangen van partikels zoals fijnstof.

“De soorten verschilden meer dan we hadden verwacht”, zegt onderzoeker Jenny Klingberg van Gothenburg Botanical Garden.

Volgens Klingberg kwam de lork (of lariks), een naaldboom die elke herfst zijn naalden afwerpt, als beste uit de test. “Lariksbomen absorbeerden de meeste deeltjesgebonden verontreinigende stoffen, maar waren ook goed in het opvangen van gasvormige PAK’s”, aldus Klingberg.

PAK’s, oftewel polycyclische aromatische koolwaterstoffen, zijn schadelijke substanties die vrijkomen bij onvolledige verbranding in motoren. Door het vele verkeer is het een belangrijke vorm van vervuiling in de stad.

Zorgvuldige stadsplanning

Toch is het volgens de studie in Ecological Indicators geen goed idee om enkel nog lorken te planten in steden. Een verscheidenheid aan bomen is volgens de onderzoekers de meest doeltreffende manier om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ze ontdekten namelijk dat hoewel naalden de luchtkwaliteit op lange termijn kunnen verbeteren door gedurende meerdere jaren luchtverontreinigende stoffen te absorberen, breedbladige bomen efficiënter fijnstof uit de lucht halen. Hun bladeren hebben namelijk een groter oppervlak waaraan deeltjes zich kunnen hechten.

Daarnaast moeten stadsplanners ook goed nadenken over hoe ze de bomen in de openbare ruimte plaatsen. In een street canyon (smalle straten met hoge bebouwing) kunnen dichte bomenrijen de luchtstroom verminderen, waardoor de concentraties van verontreinigende stoffen plaatselijk kan toenemen in drukke straten. Op zulke plaatsen kan lage begroeiing, zoals bepaalde struiken, doeltreffender zijn.

Voor optimale luchtzuivering is een zorgvuldige stadsplanning dus noodzakelijk, waarbij verschillende boomsoorten worden gecombineerd, aldus de onderzoekers.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten