Telemonitoring zwangerschap is thuis even veilig, geeft grotere patiënttevredenheid en kost minder
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Niran Kasri via Pixabay

Telemonitoring thuis van gecompliceerde zwangerschappen is voor de uitkomst van de zwangerschap even veilig als een ziekenhuisopname. Het scheelt ligdagen en dus kosten. De moeders zijn bovendien meer tevreden over de zorg dan moeders die tijdens hun zwangerschap moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoekers van Universitair Medisch Centrum Utrecht en Erasmus Medisch Centrum hebben hun bevindingen hierover gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Lancet Digital Health.

Vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap moeten vaak in het ziekenhuis worden opgenomen. De vrouwen hebben bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, gebroken vliezen of het ongeboren kind heeft groeivertraging. Soms liggen de vrouwen wekenlang in het ziekenhuis; er worden dagelijks hartfilmpjes gemaakt, klachten gecontroleerd en de bloeddruk gemeten. Daar worden ze geconfronteerd met ernstige ziekenhuisproblematiek. Dat kan hen angstig en somber maken. Bovendien missen ze hun partner en hun gezin.

Veiligheid, patiënttevredenheid en kosten onderzocht

Prof. dr. Mireille Bekker (UMC Utrecht) en prof. dr. Arie Franx (Erasmus MC) begonnen daarom samen aan een onderzoek met de vraag of telemonitoring vanuit huis een veilige mogelijkheid was. Bekker en Franx onderzochten veiligheid, patiënttevredenheid en kosten van telemonitoring thuis ten opzichte van ziekenhuiszorg bij gecompliceerde zwangerschappen. De uitkomst is dat telemonitoring thuis een veelbelovend alternatief is dat voorziet in een wereldwijde behoefte in de (verloskundige) gezondheidszorg. De Covid-19 pandemie heeft op vele vlakken in de gezondheidszorg de transformatie naar digitale zorg versneld.

Thuis hartfilmpjes maken en bloeddruk meten

Thuismonitoring is dus in de eerste plaats veilig. Daarnaast waren er vier weken na de bevalling geen verschillen in mentaal en fysiek welzijn tussen de deelnemers in de telemonitoringgroep en in de controlegroep. “Er was duidelijk sprake van een grotere tevredenheid onder de patiënten die dagelijks thuis hartfilmpjes gemaakt hadden en de bloeddruk hadden gemeten”, aldus Mireille Bekker.

Minder kosten

“Bovendien liepen de zorgkosten per patiënt met 18 procent terug doordat we de ziekenhuisopnames konden beperken. De zorgkosten stijgen en er is een groot tekort aan zorgpersoneel, dus hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om de zorg anders in te richten op een veilige betaalbare manier waarbij de belangen van de patiënt centraal staan. Deze studie toont aan dat het kan en is een voorbeeld van de innovatieve transitie in de zorg.”

Alternatief voor dure ziekenhuisopnames

Er deden 200 zwangeren mee aan het onderzoek vanuit het UMC Utrecht en vijf andere Nederlandse ziekenhuizen.
De onderzoekers: “Deze eerste studie is een hoogwaardig bewijs dat telemonitoring even veilig kan zijn als een ziekenhuisopname voor het monitoren van gecompliceerde zwangerschappen, met een verlaging van de kosten en een hogere patiënttevredenheid. De uitkomsten zijn belangrijk in de zoektocht naar alternatieven voor dure ziekenhuisopnames, bijvoorbeeld behandelingen die thuis plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist.”

Het onderzoek werd gefinancierd de Stichting Achmea Gezondheidszorg en ondersteund door ICT Healthcare Technology Solutions.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten