Het kabinet betrekt met een fors geldbedrag de gemeenten en provincies bij de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid, want daarin vervullen ze een belangrijke rol. Daarom is het essentieel dat deze ‘lagere’ overheidsorganen over de benodigde kennis, expertise én uitvoeringscapaciteit beschikken. Het kabinet trekt hiervoor tot en met 2025 ruim € 1,04 miljard uit. Met dit geld kunnen zij extra personeel aantrekken, kennis vergroten en externe expertise in huis halen.
Gemeenten en provincies, ook wel ‘decentrale overheden’ genoemd, vervullen een sleutelrol bij de uitvoering van klimaat- en energiebeleid. Hierbij valt te denken aan de Regionale Energiestrategieën, de uitrol van warmtenetten en het aardgasvrij maken van woningen. In het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV is afgesproken voor de jaren 2023 t/m 2030 in totaal € 5,6 miljard beschikbaar te stellen, zodat gemeenten en provincies hun taken op dit gebied goed uit kunnen voeren.
“De klimaattransitie is de grootste uitdaging van deze tijd.”
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie: “Het kabinet is de gemeenten en provincies dankbaar voor de verantwoordelijkheid die zij nemen voor de uitvoering van klimaatbeleid. De klimaattransitie is de grootste uitdaging van deze tijd. Een uitdaging die we alleen het hoofd kunnen bieden als we er gezamenlijk, als één overheid, de schouders onder zetten. Met deze middelen zorgen we ervoor dat gemeenten en provincies beter zijn toegerust om hun essentiële rol in de transitie te vervullen.”
De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, voorzitter van de commissie Energie en Klimaat van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): “De VNG is erg blij met deze middelen. Het komt tegemoet aan één van de voorwaarden die door onze leden bij het Klimaatakkoord zijn gesteld. De regeling voorziet in een dringende behoefte van gemeenten om hun interne organisatie verder op te bouwen, zodat zij de komende jaren samen met inwoners, medeoverheden en anderen werk kunnen maken van de lokale energietransitie.”
Jop Fackeldey, gedeputeerde in de provincie Flevoland, die de samenwerkende provincies vertegenwoordigt: “Met alleen de wil om het klimaatbeleid uit te voeren komen we er niet. Dat het Rijk daarvoor nu middelen vrijmaakt is heel goed. Dit stelt ons mede in staat om in partnerschap invulling te geven aan de klimaatopgave.”