De echo van Cor – Een lichtpuntje aan de horizon
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een lichtpuntje aan de horizon

Allereerst weer de cartoon: pratende bomen net als in ‘Lord of the Rings’, volgens mij. Zou mooi zijn, prachtige verhalen krijg je dan te horen; wel een boek over te schrijven, verwacht ik. Een kort verhaal over bomen stond deze week weer in de Nieuwsbrief over de bomentuin  van Frens en Mia. De laatste aflevering in de 8-delige serie was gewijd aan dochter Ellen, die de zaakjes langzaam gaat overnemen. Een hele verantwoordelijkheid met alle zorgen en uitdagingen die erbij horen. Ik weet wat het is. Succes Ellen! En inderdaad: geld maakt niet gelukkig, maar het is wel gemakkelijk als je goed vooruit kunt ………

Verder met het artikel over gezond ouder worden. Een kwartiertje meer bewegen kan mogelijk leververvetting voorkomen. Goed Nieuws dus! We hebben het er vaak over: gezondheid is gebaat bij gezond eten en regelmatig bewegen (elke dag dus liefst). Het stond deze week nog in de krant: zonder maatregelen is over 10 jaar de helft van de wereldbevolking te dik. Dus, lieve mensen, doe wat je moet doen om een zorginfarct te voorkomen! Neem je verantwoordelijkheid!

En waar is bewegen en sporten nog meer goed voor? Het is effectief in het voorkomen van een depressie. Een reden temeer dus om het advies op te volgen. Geen excuses meer verzinnen om het niet doen. Vandaag zelf ook gesport, alleen iets te heftig voor deze 65-jarige Brabander, echt wel last van. Dus aanvullend advies: niet te gek doen, maar alles met mate.

Nog een paar andere medische feitjes van deze week: een derde Europeaan is hiv-vrij na een stamceltransplantatie en dat is ook Goed Nieuws, toch! De transplantatie was 10 jaar geleden al en de beste man is al meer dan 4 jaar hiv-vrij na het stoppen van de medicatie. Elk jaar overlijden 700.000 mensen aan aids en deze behandeling biedt misschien een doorbraak naar een geneesmiddel tegen deze verschrikkelijke ziekte. De donor had namelijk hiv-resistente stamcellen en dat blijkt te werken. Misschien komt dus heel langzaam een aidsmedicijn in beeld. Laten we het hopen.

En tot slot van het medisch blok: een goede diagnose van dementie is een toegangsbewijs tot passende zorg. Onderzoekers uit heel Nederland slaan de handen ineen om de diagnose van Alzheimer en andere vormen van dementie te verbeteren in de Nationale Dementiestrategie. Dementie wordt een groot probleem de komende decennia en meer onderzoek is dus erg belangrijk om de juiste zorg, behandeling en medicatie te ontwikkelen. En dat levert door samenwerking de meeste kans op succes uiteraard. En ook nu weer: pragmatisch aanpakken en niet verzanden in bureaucratie en regeltjes a.u.b. En … we moeten natuurlijk de menselijke kant niet vergeten met al onze technologische aanpak (gedwongen ook wel door personeelsgebrek). Soms is een warme deken beter dan innovatieve medische technologie. Een goed gesprek, de juiste behandeling in overleg of juist niet meer als de patiënt dat wil (ik ben voorstander van euthanasie, ook bij geestelijk lijden en ik ben geen fan van Tweede Kamerlid Mirjam Bikker van de Christen Unie, die tegen abortus en euthanasie is). Elkaar de vrijheid gunnen om te beslissen wat je zelf wilt of vindt zonder een hetze over je heen te krijgen op internet.

Dan door naar het milieu. Een historisch oceaanverdrag: “Natuurbescherming heeft gewonnen.” Na 20 jaar onderhandelen hebben 200 landen een overeenkomst gesloten om tegen 2030 30% van de oceanen als beschermd gebied te verwezenlijken. Ik begrijp dat sommige zaken lastig te regelen zijn, maar 20 jaar is erg lang (ben blij dat binnen ons bedrijf beslissingen korter duren) en 30 % is dan weer weinig in mijn ogen. Dus te lang en te weinig, al is het natuurlijk wel een begin, om dit stuk positief af te sluiten.

Ook hoop voor het klimaat: CO2 uitstoot groeit minder dan gevreesd en dat is prima nieuws. De uitstoot groeide met 0,9 % terwijl de economie met meer dan 3 % toenam. Een en ander blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap. Dus al we die lijn doortrekken dan zijn we over een paar jaar op een punt beland dat de economie groeit en de uitstoot daalt door alle genomen maartregelen. Een lichtpuntje aan de horizon dus …

Ook Goed Nieuws uit België: de ontwikkeling van groene warmte in Leuven komt in een stroomversnelling. Door subsidie van Europa (1,5 miljoen) kunnen concrete cases uitgewerkt worden om vol in te zetten op groene warmte (restwarmte gebruiken om huizen te verwarmen). Klinkt goed, maar 1,5 miljoen vind ik dan weer weinig en “cases uitwerken“ klinkt mij weer te bureaucratisch in de oren helaas. Een paar bureautjes gaan hier weer geld aan verdienen zonder echt resultaat, vrees ik. Als er meer nieuws is, melden we dat uiteraard.

Meer nieuws uit België: wegmarkeringen om fietsers veiliger tramsporen te laten oversteken. In Gent is men begonnen om fietsers hiermee te helpen om zo (jaarlijks meer dan 500 ongevallen) het aantal valpartijen te verminderen of zelfs terug te brengen naar nul. Fietsicoontjes, wegdekverruwing, minder paaltjes, aangeven van de beste routes, rubber in de rails e.d. Dit samen moet het gewenste resultaat zeker op gaan leveren hopelijk. Voorkomen is beter dan genezen en zeker voor al die grijsaards op de e-bike tegenwoordig …

Eindigen we deze week met de Nederlandse Millennials en Gen- Z’ers (nog nooit van gehoord, geboren tussen 1996 en 2010 blijkt na googelen) die duurzamer leven dan een jaar geleden. Als ik naar mijn kleinkinderen kijk (zeker de oudste van 2011, gewoon een goeie jongen zonder rare benaming) dan klopt dat wel. Het is natuurlijk al jaren een issue en meer aandacht geeft meer respons. Hoe het komt maakt niet uit in deze als het effect er maar is. En daar ben ik blij mee om positief af te sluiten.

Tot volgende week.
Geef aan eenieder die het nodig heeft, mits je kunt.
Koop lokaal en niet in China.
Stem zeker niet op Trump.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten