“Hoe veerkracht en liefde een mensenleven in positieve zin kunnen ombuigen”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Lichtpuntjes

Lisa is haar naam. Ze is 32 jaar nu en woont in Utrecht. Ze vertelt soms aan mensen dat ze twee levens leidt, een leven vóór 17 juli 2014 en eentje erna. 17 juli, de dag dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne uit de lucht werd geschoren door een BUK-raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Voor Lisa de dag dat ze plotseling beide ouders verloor. Ik was toen 23. Een gitzwarte bladzijde in haar leven. Een periode van pijn en verdriet. “Maar ook een periode van verbinding, liefde én heel veel lichtpuntjes. Zonder die lichtpuntjes had ik niet gestaan waar ik nu sta.” Hoe veerkracht en liefde een mensenleven in positieve zin kunnen ombuigen.

Lisa: “Ik zat in de bloei van mijn leven. Ik was net afgestudeerd en de wereld lag aan mijn voeten. Terwijl het voelde alsof voor iedereen om mij heen het leven verder ging was ik bezig met rouwen. Niet solliciteren naar een droombaan of een wereldreis maken, maar eindeloos formulieren invullen, een uitvaart regelen en ontelbaar veel zorgen. Het was een periode van overleven met heel veel vallen en langzaam opstaan. Een tijd die ik niet was doorgekomen zonder lichtpuntjes. Zonder die lichtpuntjes had ik niet gestaan waar ik nu sta; de vrienden die dagelijks even op bezoek kwamen, de buurvrouw die regelmatig langskwam met een boodschappentas vol eten en dat ene onverwachte kaartje op een doordeweekse dag. Het zijn voor mij de “kleine” gebaren die ervoor hebben gezorgd dat ik uit dit diepe dal ben gekropen.”

Stoffige rouwkaarten

Naast alle steun die ze ontving zag Lisa ook hoe machteloos haar omgeving zich soms voelde. “In mijn ogen is er in onze maatschappij vrij weinig ruimte voor de moeilijke momenten in het leven. Een praktisch, maar duidelijk voorbeeld hiervan is de hoeveelheid dubbele, in mijn ogen ietwat stoffige, rouwkaarten die ik toen ontving.”
Voor elke gelegenheid zijn er mooie producten, vertelt ze: geboorte, trouwen, een verjaardag of jubileum, maar een mooie troostkaart of ander troostgeschenk om iemand een hart onder de riem te steken, is niet zo makkelijk te vinden. “Naar mijn idee zijn de kleuren grijs, zwart en wit niet de enige die voor mogen komen. Het mag allemaal best wat lichter en eigentijdser”, zegt ze nu.

“Kleine gebaren als je even niet weet wat je moet zeggen.”

Met ‘Lichtpuntjes’ wil ik daar verandering in brengen. “Ik wil laten zien dat er wel degelijk mooie alternatieven zijn voor troostkaarten en andere troostcadeaus. Kleine gebaren die je aan iemand kunt geven als je even niet weet wat je moet zeggen. Om te laten weten dat je aan iemand denkt.”

In ons leven krijgen we allemaal te maken met moeilijke momenten. We moeten afscheid nemen van dierbaren, krijgen te maken met ziekte of ontvangen ander slecht nieuws. Hoe groot of klein het verdriet ook is – het zijn momenten waarop het belangrijk is dat we elkaar steunen en zorgen voor lichtpuntjes in donkere tijden.
Voor die moeilijke momenten biedt Lichtpuntjes troost. Een webshop (www.licht-puntjes.nl) vol ‘troostpakketten’: kleine gebaren om rechtstreeks te versturen naar iemand om wie je geeft. Lisa: “Door iemand die je liefhebt een klein gebaar te sturen, misschien juist op een onverwacht moment, kun je echt een lichtpuntje brengen in de duisternis. “
Lisa heeft zelf veel ‘lichtpuntjes’ ontworpen: een zakje thee, een kaars met ‘in gedachten ben ik bij je’, mooie kaarten met teksten als ‘je bent niet alleen’, een pakje ‘tranenvangers’, een kettinkje met een initiaal.

“Het troostpakket wordt met veel zorg en liefde ingepakt.”

Je kunt de ‘troostpakketten’ van Lisa op haar webshop kiezen of zelf samenstellen. Lisa: “Met Lichtpuntjes laat je weten dat je aan iemand denkt. Voor op bijzondere dagen, na verlies, bij ziekte of gewoon op een onverwacht moment, om rechtstreeks te sturen naar iemand die wel een lichtpuntje kan gebruiken.
Direct versturen naar een dierbare? Tijdens het afrekenen geef je door naar welk adres het pakketje verstuurd mag worden. Je kunt een persoonlijke boodschap achter laten voor de ontvanger, deze komt handgeschreven op een kaartje, zodat het pakketje nóg persoonlijker wordt. Ook een speciale bezorgdatum kan. Is er een speciale datum waarop het troostpakket opengemaakt mag worden? Laat het Lisa weten. Dan plakt zij een mooie datumsticker op de verpakking. Haar doel is een lach op iemands gezicht toveren zodra het troostpakket op de deurmat valt. Daarom worden alle troostpakketten altijd mooi en met veel zorg en liefde ingepakt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten