Lieke in India – Natuurlijk
auteur: Lieke Hulshof

Het is maart, en ook hier in India begint het te lijken op voorjaar. Bloemen bloeien, planten komen tevoorschijn en bijen vliegen rond. Veel planten gaan in bloei om zaden te kunnen produceren. Die vallen weer op de grond, waar de plant kan voortbestaan in de vorm van een nieuwe generatie. De natuur weet zichzelf in stand te houden. Voor zichzelf te zorgen. Hier en daar helpen we haar een beetje op Adara. En zo is het een balans tussen geven en nemen, mens en natuur.

Gisteren kwamen er weer drie nieuwe vrijwilligers aan op Adara Farmstay. Een stel uit het Franstalige gedeelte van Canada, en Anneke uit Nederland. De vorige vrijwilligers gingen en maakten ruimte voor nieuwe. Zo is er steeds een komen en gaan van nieuwe krachten, ideeën en ontwikkelingen. Vandaag gingen ze aan de slag. Anneke renoveert een kamer op de begane grond. Ulys en Virginie zijn bezig rondom de kas in de tuin. Het is een grote kas, en het wordt er al goed warm overdag. Ze maken verhoogde bedden om binnenkort zaden in te planten. Ook verrijken ze de aarde met een verse laag gras, brandnetels en koeienmest. Daarbovenop strooien ze een bruine laag van dode bladeren en takken. Tezamen zal het composteren tot een nieuwe laag aarde. Deze techniek heet in het Engels mulching en wordt veel gebruikt in permacultuur. De nieuwe laag houdt de aarde eronder vochtig, en beestjes kunnen er goed vertoeven, wat de aarde luchtig en gezond houdt. Want zoals zuurstof voor ons belangrijk is, zo is dat het ook voor aarde.

Overal om me heen, in India en erbuiten, hoor ik enthousiaste geluiden van mensen die overgaan op een meer natuurlijke manier van leven in het algemeen, en zo ook op een meer natuurlijke manier van boeren. In India wordt er van oudsher al veel gedaan. Maar er komen ook steeds meer variaties, producten en methoden bij voor bioliogisch tuinieren. Zo kan ik gemakkelijk zeewier- en neemextract bestellen, wat veel voeding geeft aan aarde en planten. Ook zijn er bioligische pesticiden gemaakt van rode pepers en knoflook. En dan zijn er nieuwe innovaties zoals de flowhive ter vervanging van traditionele bijenkassen. En steeds meer mensen pakken oudere tradities op zoals het fermenteren en pekelen van groenten.

Op het Indiase platteland zijn er ook prachtige initiatieven te vinden, zoals van de 38-jarige Konda Usharani uit Guntur (Zuidoost India). Op haar 20ste werd zij weduwe, en droeg plots de financiële verantwoordelijkheid voor haar schoonouders en twee zoons. Ze werkte als schoonmaakster, maar dat verdiende niet veel. Toen begon Konda op de grond van haar familie kurkuma te verbouwen. De eerste drie jaar gebruikte ze chemicalien. Maar zijzelf en anderen begonnen gezondheidsproblemen te krijgen, en zagen een verband met de blootstelling aan chemicalien en pesticiden. Dat is het moment waarop Konda besloot over te stappen op biologisch verbouwen. Inmiddels verbouwt ze veel, verdient ze voldoende en helpt ze ruim 500 mensen over te stappen naar biologisch verbouwen. De producten verkoopt ze online. Ook verkoopt ze zelfgemaakte natuurlijke pesticiden en boosters voor de aarde, gemaakt van onder andere mest, koeienurine, neembladeren en compost. Het is Konda’s missie om natuurlijke landbouw in het hele land te promoten. “Als eerste stap naar dit doel wil ik alle hoeken van mijn provincie bereiken. Het is door een gezonde aarde dat we onszelf gezond kunnen houden”. Wie weet is natuurlijk verbouwen niet eens zo’n gek idee in de nabije toekomst. Wie weet wordt het zelfs, op een dag, weer heel natuurlijk.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten