Vriendelijk zijn is goed voor je gemoed
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Vriendelijk zijn is goed voor je gemoed. Dan ga je eerder fluitend door de dag. Vriendelijk zijn heeft namelijk een positief effect op je emoties en je welbevinden: je voelt je beter. “Dat effect geldt voor iedereen en het zit al in kleine dingen”, vertelt universitair hoofddocent ontwikkelingspsychologie aan de Tilburgse universiteit, Eeske van Roekel. “Een deur open houden, een medestudent helpen met studeren of mensen groeten op straat. Het voelt goed voor jezelf en inspireert anderen iets aardigs terug te doen.”

Eeske van Roekel doet onderzoek op het gebied van positieve psychologie en emoties in het dagelijks leven, mentale gezondheid en welzijn. “Een meta-analyse van heel veel studies naar ‘acts of kindness’ – kleine, vriendelijke acties – laat zien dat aardig doen zorgt voor meer welbevinden, meer positieve emoties en minder negatieve emoties. Hierbij horen ook studies waarbij ze deelnemers de instructies gaven om dit vaker te gaan doen, dus het werkt niet alleen voor mensen die dit van nature al vaak doen.”

Kansen op overleven vergroten

“Er zijn verschillende redenen waarom mensen dit doen en waarom het positieve effecten heeft. Vanuit evolutionaire theorieën was het behoren tot een sociale groep nodig om te kunnen overleven. Aardig zijn voor je familie, maar ook naar bredere sociale groepen, kon je kansen op overleving vergroten. Daarbij kan aardig zijn er ook ervoor zorgen dat een ander meer geneigd is om iets aardigs terug te doen, waardoor jij er zelf ook weer van profiteert. Het werkt in die zin net zoals basisbehoeften als eten of seks: je voelt je beter of gelukkiger nadat je dat hebt gedaan omdat dit een doel vervult dat je kansen op overleven vergroot.”

Een positieve vicieuze cirkel

Een aardige actie is betekenisvol voor jezelf, vertelt Eeske, als je de acties dicht bij jezelf houdt en geen dingen gaat doen die je heel ongemakkelijk vindt of die niet oprecht overkomen. Dan is het al snel goed. “We horen ook terug van deelnemers aan onderzoek dat ze merken dat anderen in hun omgeving ook positief reageren op deze acties, waardoor het ook een positieve vicieuze cirkel wordt. Onderzoek laat dit ook zien: ontvangers van aardige acties laten zelf ook in reactie hierop meer pro sociaal gedrag zien.”

Je hoeft het vriendelijk zijn helemaal niet groots aan te pakken, aldus Eeske. “Onderzoek laat zien dat kleine acts of kindness zoals naar iemand lachen of iemand groeten al positieve effecten kunnen hebben.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten