Nederlanders kunnen de Tweede Kamer vertellen hoe ze denken over toekomstig klimaatbeleid
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Tweede Kamer

Voor het eerst in Nederland heeft de Tweede Kamer opdracht gegeven voor een zogenaamde PWE-raadpleging. PWE staat voor Participatie Waarde Evaluatie. Het is een innovatieve, wetenschappelijke methode voor een onderzoek onder alle Nederlanders om de Tweede kamer advies te geven. In dit geval over het toekomstig klimaatbeleid. Tweede Kamerleden hebben zelf meegedacht over het ontwerp van de raadpleging. De onderzoekmethode is ontwikkeld door wetenschappers van de Technische Universiteit Delft en wordt nu ook in Peru en Noorwegen gebruikt om burgers te betrekken bij energiebeleid.

Van 9 maart tot en met 21 april 2023 kunnen alle Nederlanders de politiek adviseren over klimaatbeleid door middel van deze Nationale Klimaatraadpleging. Nederlanders kunnen als het ware op een van de blauwe stoelen in de Tweede Kamer plaatsnemen om te adviseren over keuzes die de volksvertegenwoordigers moeten maken over de energievoorziening van de toekomst. Gaan we kerncentrales bouwen of gaan we biomassa gebruiken? Gaan we op veel plekken in het land CO2 en waterstof opslaan? En hoe gaan we in de toekomst onze huizen verwarmen?
Bij elke keuze die de deelnemers maken krijgen zij informatie over hoe afhankelijk Nederland is van andere landen voor onze energie en wat de kosten zijn voor de samenleving.

Vliegen binnen 500 kilometer?

Ten tweede gaat de raadpleging over een eerlijke verdeling van het gebruik van grondstoffen tussen de huidige generaties en toekomstige generaties. Om onze huidige levensstijl te ondersteunen hebben we ieder jaar zeven keer de oppervlakte van Nederland nodig. Blijven Nederlanders en de rest van de wereldbevolking dit te lang doen? Dan raakt de aarde uitgeput en is er weinig tot niets meer over voor mensen in de toekomst. Moet de Tweede Kamer strengere maatregelen nemen, zoals vervuilende keuzes duurder maken voor een eerlijkere grondstoffen verdeling? Bijvoorbeeld door vlees en zuivel duurder te maken. Of moet de overheid vervuilende keuzes verbieden? Bijvoorbeeld vliegen binnen 500 kilometer. Welke strengere maatregelen moet de Tweede Kamer nemen om te zorgen dat de aarde leefbaar blijft voor mensen in de toekomst?
Deelnemers krijgen uitgebreid de mogelijkheid hun keuzes te motiveren en te nuanceren. Dit moet een scherp beeld opleveren van hun waarden, zorgen en de kansen die zij zien.

“Hoe kunnen we die omslag het beste maken?”

Klimaatverandering leidt steeds tot nieuwe keuzes en dilemma’s. De keuzes die nu gemaakt worden door de politiek hebben gevolgen voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Daarom wil de Tweede Kamer graag advies krijgen van veel verschillende mensen via deze landelijke volksraadpleging. In opdracht van de Tweede Kamer ontwikkelden de TU Delft en Populytics de landelijke raadpleging. De Kamerleden Raoul Boucke, Joris Thijssen en Silvio Erkens hebben meegedacht over het ontwerp van de raadpleging.

“Het tegengaan van de gevaarlijke opwarming van de aarde is de grootste uitdaging van onze tijd,” aldus Raoul Boucke (D66). “We willen een eerlijke en rechtvaardige omslag naar een schone toekomst. Nu is de beurt aan inwoners en volksvertegenwoordigers om samen te bespreken hoe we die omslag het beste kunnen maken.”

Joris Thijssen (PvdA) voegt toe: “Mensen hebben dondersgoed door dat er snel actie ondernomen moet worden om verdere klimaatverandering te stoppen. Ik verwacht dat de gedeelde wijsheid van mensen die meedoen met de klimaatraadpleging zal laten zien dat zij in staat en bereid zijn om lastige keuzes te maken zodat iedereen de omslag naar een klimaatneutrale samenleving mee kan maken. Ik ben razend benieuwd wat eruit komt.”

Silvio Erkens van de VVD: “De Klimaatraadpleging is voor mij als volksvertegenwoordiger heel waardevol. Belangengroepen weten hun weg meestal wel te vinden naar den Haag. Via de raadpleging krijgt ook de burger een sterkere stem. Bovendien worden de deelnemers tijdens de raadpleging goed geïnformeerd over het hele plaatje waardoor zij een gebalanceerde afweging kunnen maken over hoe zij een schoon, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem voor zich zien. Ik zie uit naar de resultaten!”

Iedereen kan aan de raadpleging deelnemen via  www.klimaatraadpleging.nl

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten