Drijvende zonne-energie kan duizenden steden van stroom voorzien
bron: IPS

Duizenden steden over de hele wereld kunnen zichzelf volledig van energie voorzien met zonnepanelen die op waterreservoirs drijven. Bovendien beschermen die de watervoorraden in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in Nature.

Zonnepanelen die op het water drijven – zogenaamde “floatovoltaics” maken nu maar ongeveer 1 procent van het wereldwijde totaal uit. Toch is het potentieel enorm, stelt de studie: 6.256 steden in 124 landen kunnen in theorie hun volledige elektriciteitsvraag dekken met zonnepanelen als ze nabijgelegen waterreservoirs voor 30 procent bedekken met drijvende panelen.

Die aanpak vermijdt niet alleen dat grote oppervlakten land ingenomen worden door de panelen, stellen de onderzoekers. Zo daalt de efficiëntie van zonnepanelen aanzienlijk tijdens hittegolven, maar kan het water dan een verkoelend effect hebben.

Verdamping

Drijvende panelen hebben nog een bijkomend groot voordeel in een opwarmend klimaat: ze helpen de verdamping van water uit de reservoirs aanzienlijk te verminderen. Samen zouden de panelen het totale waterverbruik van 300 miljoen mensen besparen – zo’n 106 kubieke kilometer per jaar.

De studie is vooral een theoretische oefening om het potentieel van de technologie aan te tonen, benadrukken de onderzoekers. In de praktijk zal voor elk waterreservoir beoordeeld moeten worden of en hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Met name bij natuurlijke meren kunnen er bijvoorbeeld gevolgen zijn voor het ecosysteem en het zuurstofgehalte in het water.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten