Meer dan 60 partijen uit de Nederlandse luchtvaartsector werken samen met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat aan een versnelling van het verduurzamingsproces van de luchtvaart. Dit moet in 2050 klimaatneutraal zijn. De samenwerking heeft een start gemaakt met het project ‘Luchtvaart in Transitie’(LiT). Dit wordt mede gefinancierd met een bedrag van 383 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds en de 60 meewerkende partijen leggen zo’n zelfde bedrag op tafel.
De start van het project ‘Luchtvaart in Transitie’ moet meer vaart brengen in het verduurzamingsproces van de luchtvaart. Tegelijkertijd moet Nederland op de internationale kaart blijven staan als innovatief veerkrachtig luchtvaartland, aldus minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat tijdens het startevent van het project.
De nadruk in het project ligt bij technologieontwikkeling van lichtgewicht structuren, elektrische systemen en vliegende demonstrators op basis van waterstofverbranding en waterstof brandstofcel-elektrisch. Ondersteunend onderzoek moet ook de sterke Nederlandse kennispositie borgen.
Het project bevat 12 deelprojecten in de volgende categorieën: duurzame vliegtuigtechnologie, Integrale kennisbasis en duurzame ecosystemen. De industriële sector, het mkb en kennis- en onderwijsinstellingen werken hierin samen om de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen.
Voorbeelden
Tijdens het startevent van het project zijn drie voorbeelden gegeven van projecten voor verduurzaming: de ombouw van vliegtuigen op waterstof, ontwikkeling van nieuwe lichtgewichtmaterialen en nieuwe, geavanceerde bekabelingsystemen voor hybride-elektrische vliegtuigen.
Minister Harbers toonde tijdens het startevent ook een voorbeeld van de technologische innovatie die nodig is voor de verduurzaming: een onderdeel bruikbaar voor in de luchtvaart, van magnesium, geheel gemaakt door een 3D-printer. Gemaakt door het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). “Een prachtig staaltje innovatieve technologie uit de Nederlandse polder”, aldus Harbers. “En je bereikt hiermee 30 tot 40 procent aan gewichtsbesparing. Minder gewicht betekent minder uitstoot: dit is dus weer een stap dichter bij emissieloos vliegen.”
Naast het project ‘Luchtvaart in Transitie’ wordt ook aan een ‘Duurzame Luchtvaarttafel’ samengewerkt door luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten.