De echo van Cor – Aardbewoners, stop met polariseren
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Aardbewoners, stop met polariseren

De cartoonkijkt terug op het artikel over ‘blauwe voeding’ uit zee. Het is niet te hopen dat je er dan als een smurf  gaat uitzien, want daar win je geen klanten mee. Weer volop aandacht nu zo voor de provinciale- en waterschapsverkiezingen in Nederland voor stikstof en de intensieve veehouderij. Ik vind toch echt dat het minder moet. Minder dieren, minder zuivel, meer groenten, meer aandacht voor de natuur in ons kleine overvolle landje en dus ook meer algen misschien wel!?

Dat lees je ook in het verhaal van Lieke met haar mooie projecten in India (echt lezen, de moeite waard, je wordt er ook rustig van). Ook daar meer en meer aandacht voor biologische landbouw,  terwijl ik zelf voorstander ben van het beste uit twee werelden: de combi van gewone landbouw met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en biologische landbouw. Dit om eenieder over 40 jaar nog van gezond eten te kunnen voorzien.

Blijven we bij de natuur en meer specifiek bij bomen in de stad en wat blijkt: mix van boomsoorten is de beste garantie op zuivere stadslucht. Interessant nieuws en het wordt ook nog Goed Nieuws als we zo’n bomenplan dan ook daadwerkelijk uitvoeren. Meer bomen (al is dat meer werk voor de hoveniers) en veel verschillende soorten (ziet er ook leuker uit) in onze steden, dan wordt de wereld echt een stukje beter en mooier.

En … als je dan om je heen kijkt in je mooie groene straat dan ziet er de wereld toch een heel stuk beter uit en daar word je vrolijker en vriendelijker van en .. vriendelijk zijn is goed voor je gemoed blijkt. Vriendelijk zijn heeft een positief effect op je emoties en je voelt je beter. Dus stop met polariseren aardbewoners, ben aardig voor je medemens en je knapt er zelf ook nog van op. Zo kan het wel weer qua moraal voor deze week, maar gewoon een beetje lief zijn moet toch kunnen.

Wat ook goed voor je is (naast vriendelijk zijn), en we hebben het er regelmatig over, dat is bewegen.  Zelfs een beetje lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je langer leeft. Dus voor de zoveelste keer, mensen, kom af en toe achter de PC vandaan en ga een stukje fietsen of wandelen, pak wat vaker de trap enz. enz. . Vandaag weer in de sportschool geweest (niet echt nodig blijkt uit dit verhaal, maar ja) fietsen, roeien  squats doen (of squatten?) en aan de skimachine. Ik voel me er echt goed bij. Misschien haal ik de 80 wel ondanks mijn hobby uiteten met het bijbehorende flesje wijn (vind ik, maar is zeker geen noodzaak).

Dan nu het mooie verhaal van Lisa,die tijdens de ramp van de MH17 haar beide ouders verloor. Super verdrietig dus, want ze maakte natuurlijk een hele moeilijke periode mee, maar ook een periode met lichtpuntjes. Vrienden die spontaan op bezoek kwamen of de buurvrouw met een gevulde boodschappentas of een onverwacht lief kaartje. Echt momentjes om weer een beetje licht te zien aan de horizon! Dit waren de momentjes die Lisa op het idee brachten van een webshop voor troostpakketjes, cadeautjes voor mensen die even wat troost nodig hebben. De webshop, www.lichtpunt-puntjes.nl, biedt een keur aan cadeautjes, troostpakketjes (kun je ook zelf samenstellen) om mensen een hart onder de riem te steken. En daar worden we natuurlijk heel erg blij van. Super Goed Nieuws dus.

Nu iets heel anders en zeker niet door mij verwacht (ben ook nog nooit in blijde verwachting geweest): telemonitoring van de zwangerschap is thuis even veilig, geeft grotere patiënttevredenheid en kost minder! 10 punten voor de modernisering van de kraamzorg, geïnitieerd door onderzoekers van UMC Utrecht en Erasmus MC. Dit geldt dan wel voor gecompliceerde zwangerschappen (hoge bloeddruk, groeivertraging van de baby etc.), maar heel mooi dat het op deze manier voor alle betrokkenen positief uitpakt en zeker als er gezonde baby’s geboren worden (en moeder en vader, als die eraan te pas gekomen is, ook allebei in orde zijn).

Gaan we verder met een aantal Goed Nieuwsberichten op milieugebied, te beginnen met het feit dat Nederland Europees leider is in zonne-energie met het meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Mooie prestatie en zeker ook nodig. Innovatief zoals wij Nederlanders zijn, leggen we overal zonnepanelen op of neer. Op huizen (heb er zelf ook), industriepanden (zelf ook 2600 op liggen), afvalbergen, geluidswallen en uiteraard ook op het water. Perfect, zolang we ze maar niet op onze vruchtbare landbouwgrond leggen. En om positief te blijven: knap gedaan van ons landje (als we geld kunnen besparen zijn we erbij, zeker zolang de salderingsregeling geldt).

Meer positief klimaatnieuws: gezamenlijk als één overheid de schouders onder de klimaattransitie zetten. Dat is het streven van de Nederlandse regering. Het kabinet gaat samen met de provincies en gemeenten (komt ook veel geld voor vrij) proberen een goede uitvoering van het klimaatbeleid te realiseren. Hopelijk gaat dat ook lukken. Veel geld gaat weer naar het inhuren van expertise en kennis, waarvan ik had verwacht dat die er inmiddels toch al wel is. Maar dit is Goed Nieuws dus. We blijven positief en samenwerken is toch al een hele mooie stap in de goede richting. Ik ben ervan overtuigd dat we er harder aan moeten trekken (in het begin ook al over gehad) en hopelijk hebben we daar afgelopen woensdag rekening mee gehouden toen we gingen stemmen voor de provinciale staten en de waterschapsbesturen. Niet je stem uitbrengen is in mijn ogen absoluut geen optie (liever niet stemmen op de BBB en zeker niet op Forum, is mijn mening en dat mag toch). Ik ben met mijn “blinde vriend“ speciaal met de rolstoel naar de stembus gegaan, omdat hij (en ik) het belangrijk vindt zijn stem niet verloren te laten gaan en te stemmen op de kandidaat (hebben we samen bepaald) van zijn keuze.

Tot slot voor deze week: in het Noord-Brabantse (wij weer) Budel staat het eerste bedrijfspand dat voldoet aan de eisen om in 2050 energieneutraal te zijn. Dus o.m. triple glas, thermische schil, rekening gehouden met de stand van de zon, wateropslag, zonnecollectoren etc. Knappe prestatie van Sil Kuppens van zijn bedrijf Different Doors. Ik ga er wel vanuit dat zijn deuren niet duurder zijn (maar een klein beetje) dan van de concurrentie. Een topondernemer, dat weet ik zeker. Petje af dus.

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en aan eenieder die het nodig heeft (als je het kunt missen).
Koop lokaal en niet in China.
Stem niet op Trump.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten