Lekker warm zwembadwater, met dank aan het datacenter
bron: IPS - Afbeelding van Stefan Kuhn via Pixabay

Zwembaden in het Engelse Devon worden tot een comfortabele 30 graden Celsius verwarmd, enkel en alleen met de restwarmte van een klein datacentrum vlakbij. De Britse start-up Deep Green ontwikkelde de technologie.

Deep Green vond een methode om de restwarmte van het datacentrum nuttig in te zetten. De energie wordt doorgesluisd naar Exmouth Leisure Centre, een publiek zwembadcomplex dat zo z’n energierekening drastisch ziet dalen.

Door de warmte-opvang van het datacenter kon het zwembad het gasverbruik met 62 procent verminderen. Dat zal de beheerder meer dan 30.000 pond (34.000 euro) per jaar besparen en de CO2-uitstoot met 25,8 ton verminderen.

Digitale boiler

De technologie van Deep Green vangt de warmte van werkende servers op in wat ze een “digitale boiler” noemen, en brengt deze over naar het bestaande warmwatersysteem van het zwembad.

Het systeem is even vindingrijk als eenvoudig: de computers van het datacenter zijn omgeven door een systeem met olie die de warmte opvangt. Vervolgens wordt de hete olie in een warmtewisselaar gepompt om het water in het zwembad op te warmen tot een aangename en stabiele temperatuur.

“Door datacenters te verplaatsen van industriële opslagplaatsen naar het hart van woongemeenschappen, maken onze digitale boilers nuttig gebruik van afvalwarmte, waardoor lokale bedrijven duizenden ponden besparen op hun energierekeningen en hun koolstofvoetafdruk verminderen. Zwembaden zijn hier nog maar het begin”, zegt Mark Bjornsgaard, de ceo van Deep Green.

Alleen al in Engeland zouden meer dan 1500 zwembaden kunnen profiteren van de technologie. Sinds 2019 zijn energiekosten voor recreatiecentra in Groot-Brittannië met 150 procent gestegen en naar schatting 79 procent wordt met sluiting bedreigd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten