Binnen een drietal maanden gaat een proefproject van start waarbij bewoners van drie Mechelse woonzorgcentra op regelmatige basis in contact kunnen komen met huisdieren. “Het heilzame effect van dieren op ouderen en zorgbehoevenden is niet te onderschatten.”
In haar charter Dierenwelzijn verbindt de stad Mechelen er zich toe om dieren toe te laten in woonzorgcentra, naast heel wat andere punten om het dierenwelzijn in de stad te verbeteren. In het verleden werden bij Zorgbedrijf Rivierenland al bezoeken van huisdieren georganiseerd, en die ervaringen bleken keer op keer positief. De samenwerking met AAP vzw (Animal Assisted Projects) maakt bezoeken van huisdieren nu op regelmatige basis mogelijk.
“Het project dat de naam Aamaai meekreeg, is niet enkel een goede zaak voor de bewoners,” zegt schepen van dierenwelzijn Vicky Vanmarcke. “Ook de dieren zelf genieten van de aandacht en knuffels. De vrijwilligers vinden het dan weer geweldig dat ze met hun dier anderen intens gelukkig kunnen maken.”
“De aanwezigheid van dieren in de woonzorgcentra betekent vaak veel voor de bewoners,” stelt schepen van welzijn en ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland Gabriella De Francesco. “Huisdieren geven hen een vertrouwd gevoel, roepen herinneringen op en zorgen voor kleine geluksmomentjes. Bovendien zet het ouderen aan hun verhalen met anderen te delen, en bevordert het hun interactie en onderlinge verbinding. We zijn zeer benieuwd naar de impact van dit proefproject op onze Mechelse bewoners.”
Ook voor bewoners met dementie kan het bezoek van een huisdier betekenisvol zijn. Het Expertisecentrum Dementie bevestigt dat interactie met huisdieren het welzijn van mensen met dementie versterkt. De aanwezigheid van dieren neemt onrust weg, stimuleert alertheid en bevordert het leggen van contact.