De echo van Cor – Een spijkerbroek in je betonnen wand
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een spijkerbroek in je betonnen wand

De cartoon, hoe kan het ook anders, over het onderwerp van vorige week: zelfs een beetje bewegen doet je langer leven. Maar met Magere Hein met z’n zeis achter je aan rennen ligt de druk toch wel erg hoog wat mij betreft. Wel een duidelijke boodschap in ieder geval: bewegen is goed voor je en zorgt ervoor dat “Heintje“ je niet al op jonge leeftijd inhaalt …

Wat zeker ook goed is, is aandacht. En het gevoel hebben dat je ertoe doet en zeker voor mensen met dementie. Waar ze dit goed voor elkaar hebben is bij “De Paladijn“, een nieuw verzorgingshuis van zorginstelling Vitalis in Geldrop. Daar laten ze de bewoners elke dag geluksmomentjes ervaren en wonen in een eigen appartement, zodat het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid zolang mogelijk overeind blijft. Top natuurlijk. Mooie slogan: niks moet, alles mag! Ik ervaar elke week hoe fijn mensen met en zonder dementie (mijn blinde vriend) de aandacht vinden en de gesprekjes over belangrijke en minder belangrijke zaken, maar zeker ook de flauwekulletjes!  Alleen door personeelsgebrek en hoge zorgkosten staat een en ander natuurlijk wel onder druk. Hopelijk kunnen we met z’n allen de zorg een beetje overeind houden.

Nog meer geluk in Nederland en België. Beide landen staan in de top 20 van gelukkigste landen ter wereld(Nederland op 5 en België op 20) en dat is natuurlijk fantastisch! Opmerkelijk is het wel dat de vier Scandinavische landen allemaal in de top 10 staan, dus mocht iemand ooit nog willen emigreren dan is een van die landen toch wel een aanrader, waarbij ik zelf voor Noorwegen zou gaan, het verst van Rusland vandaan. (p.s. al staat Nederland hoog in de lijst, mopperen, klagen en bedreigen kunnen we met z’n allen ook heel goed, dus “lieve“ mensen, bedenk eerst maar eens hoe goed je het hebt voordat je gaat lopen “klooien“. Bezint eer ge begint dus.

Of … eerst een nachtje slapen voordat je ergens op reageert zou slim zijn, maar het is zeker ook goed voor de werking van vaccins, zo blijkt. En zeker voor mannen die jonger zij n dan 65. Dus voor mij maakt het niet meer uit of in ieder geval minder. Na vijf vaccinaties tegen Covid ben ik sowieso overal immuun voor en dan vergeet ik de griepprik ook nog. Maar goed, uit onderzoek komt naar voren dat zeven uur slaap na een vaccinatie er meer antilichamen aangemaakt worden en ons immuunsysteem ook beter reageert. Goed onderzoek dus en goed om te weten dat die rust echt slim is om te nemen. Lekker een nachtje slapen komt dus in de bijsluiter, hoop ik.

Wat goed is voor het milieu zijn drijvende zonnepanelen die duizenden steden van stroom kunnen voorzien. En het is ook nog eens prima om opwarming van de watervoorraden tegen te gaan. Nu is maar ongeveer 1% van de wateroppervlakte in gebruik hiervoor, maar de potentie is enorm! In 124 landen kunnen meer dan 6200 steden hun volledige stroombehoefte afdekken met het bedekken van 30% van de nabijgelegen waterreservoirs. Klinkt als Goed Nieuws, maar wat doet het met de flora en fauna van datzelfde waterreservoir? Ik ben meer voorstander van de Sahara volleggen en een kabeltje hiernaartoe of waar dan ook waar energie nodig is. We zullen zien waar het naar toe gaat in de toekomst (als ik dat al mee mag maken).

Maar ook een versnelling naar een klimaatneutrale luchtvaart in 2050 helpt het milieu natuurlijk. Alleen duurt me dat toch iets te lang! Steeds meer berichten dat we over de 1,5 graad opwarming heen gaan verontrust me toch wel. Dus er is meer actie vereist. Minder vliegen , minder auto rijden , minder nieuwe spullen kopen , minder “vlis“ en vis eten en ga zo maar door. Dit alles om onze nakomelingen ook een “normaal “ leven te kunnen bieden . Er zijn geen andere opties. Gas erop en in dit geval figuurlijk dus.       

Nog meer Goed Nieuws deze week over “energiebesparing“: lekker warm zwembadwater in Devon (Engeland ). Met dank aan het datacenter in de buurt! Een nieuwe technologie die ‘Deep Green’ (Britse start – up ) ontwikkeld heeft, zorgt ervoor dat het gasverbruik van het zwembad met meer dan 60 % verminderd werd door warmte–opvang van het datacenter. Kijk, daar worden we vrolijk van  zo’n digitale warm waterboiler, maar het is nodig ook, zoals zojuist al vermeld. We moeten aan de slag met besparen, uitstoot etc. etc. etc.

Verder in het nieuws: de E17 bij Gent krijgt het eerste “tankstation“ zonder benzine – en dieselpompen !! Alleen maar opladen van elektrische auto’s en vrachtwagens en tot wel duizend per dag. En. met stroom alleen afkomstig uit wind– en zonne-energie. Kijk maar eens hoe snel de ontwikkelingen nu gaan: geen wachttijden meer om op te laden en ook nog eens alleen maar groene stroom gerealiseerd door Fastned. En je kunt er ook gewoon koffie en een broodje gehaktbal krijgen. Dus wat houdt ons tegen om elektrisch te gaan rijde !? Zoals al vaak verteld, ik doe dat al en ik ben er blij mee, maar eerlijk is eerlijk, ik maak geen verre reizen naar verre oorden met de auto, al zal dat als het zo doorgaat met de “tankstations“ ook wel makkelijk kunnen (maar dan nog blijf ik lekker in Nederland of België) .

Blijven we bij het milieu en klimaat. Nederlanders kunnen de Tweede Kamer vertellen hoe ze denken over toekomstig klimaatbeleid. Voor het eerst in Nederland komt er een PWE-raadpleging (Participatie Waarde Evaluatie). Kijk, alweer niet zomaar wa!! Via een speciale methode, ontwikkeld door TU/Delft, kan men dus advies geven over het toekomstig klimaatbeleid, over alles wat het milieu aangaat (vliegen binnen 500 kilometer bijvoorbeeld, verwarmen in de toekomst, mobiliteit etc.). Zelfs in Peru ( zou je niet verwachten toch) en Noorwegen gebruikt men deze methode, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Ik hoop dat het bijdraagt aan een goed perspectief voor de toekomst. Samen komen we verder.

Wat zeker ook helpt, is de drielandentrein die Luik, Maastricht en Aken met elkaar gaat verbinden. Er is veel regioverkeer in deze “driehoek“ van steden en op deze manier kun je op een milieuvriendelijke manier deze steden bereike . Elk uur rijdt er een trein tussen Nederland, België en Duitsland  naar voornoemde steden en van daaruit weer een hogesnelheidslijn naar bijvoorbeeld Keulen, Berlijn, Londen en Parijs. Prima geregeld dus als je een dagje uit wilt of op familiebezoek of erger nog, moet gaan werken. Ik ga volgend jaar met vrienden naar Edinburgh en ik ga eens kijken of dat lukt met de trein (wie er iets over weet graag melden) en anders met mijn elektrisch busje als uiterste redmiddel .

Nu een onderwerp over bouwtechniek – en die hebben we niet zo vaak – en wel over flinterdun beton met textielwapening in plaats van ijzeren bewapening. Toch wel apart, vind ik, een spijkerbroek in je betonnen wand … Maar het is natuurlijk weer niet zo eenvoudig. Vooralsnog is het duurder (maar dat kan veranderen naar de toekomst als het vaker gebruikt wordt en vergeet de milieuwinst niet), maar de betonlaag kan wel veel dunner en dus uitermate geschikt voor bijvoorbeeld restauratie of kleine scheuren en barsten. De sterkte is vergelijkbaar met die van traditioneel beton, dus veelbelovend spulleke volgens mij. Ik ben zeer benieuwd wat dit product gaat doen de komende jaren.

Tot slot voor deze week een nieuw (voor het eerst echt bewezen) geneesmiddel voor zeldzame bindweefseltumoren.Echt Goed Nieuws dus. Mede dankzij onderzoekers uit Leuven is de medische wetenschap weer een flinke stap verder. ”Nirogacestat“ helpt in meer dan 90% tegen zeldzame tumoren in het bindweefsel in bijvoorbeeld de buik en hals. En dat “gewoon“ door een medicijn dat je kunt innemen en dus geen operaties nodig zijn. Fijn toch … alleen nog effe de bijsluiter lezen (sorry ik kon het niet laten).

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en aan eenieder die het nodig heeft (en jij het kunt missen ).
Koop lokaal en niet in China.
Stem niet op Trump.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten