‘Kamers met Aandacht’ voor een zachte landing van zorgjongeren in onze maatschappij
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gino Crescoli via Pixabay

De gemeente Eindhoven is op zoek naar een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Samen met zorgaanbieders zoekt het gemeentebestuur naar kamers in de particuliere sector voor deze jongeren. Het hanteert hiervoor de slogan ‘Kamers met Aandacht’ door jongeren te koppelen aan mensen die een kamer over hebben.

“Iedereen in Eindhoven kan een ‘kamer met aandacht’ aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden”, stelt de gemeente, “zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis.” Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. Het verhuren van een ‘kamer met aandacht’ heeft voor de verhuurder geen invloed op de huurtoeslag.

Wethouder Samir Toub van Diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning: ”’Kamers met Aandacht’ is een mooie aanvulling op de projecten binnen het Deltaplan Jeugd, waar we lokaal werken aan de verbetering van de jeugdzorg.”

Persoonlijke aandacht en zorgvuldige match

De jongeren krijgen het eerste half jaar begeleiding van hun eigen hulpverlener. Met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.
De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gekoppeld. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen zelf de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat. De coördinator van ‘Kamers met Aandacht’ blijft betrokken tijdens het gehele huurcontract, dus de verhuurders hebben altijd iemand om op terug te vallen mocht dit nodig zijn.

“Iedereen kan een kamer verhuren. Het is een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn. Een win-winsituatie voor verhuurders en jongeren. De jongeren krijgen door Kamers met Aandacht een zachte landing in onze maatschappij. Hierdoor zijn ze beter in staat om straks écht op eigen benen te staan”, aldus Monique Heesterbeek, coördinator van ‘Kamers met Aandacht’.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders

Kamers met Aandacht is als initiatief eerder in andere steden gestart en heeft inmiddels 110 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Eindhoven om een pilot van een jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met de Eindhovense zorgaanbieders op zoek gaat naar kamers voor Eindhovense jongeren. Met als doel de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen.

Toekomstbestendige duurzame jeugdhulp

‘Kamers met Aandacht’ is een aanvulling op het bestaande beleid in Eindhoven. Het maakt onderdeel uit van een breed scala aan interventies die bijdragen aan een toekomstbestendige, duurzame jeugdhulp in onze stad. In het Deltaplan Jeugd werkt de gemeente samen met ouders, jeugdigen, zorgprofessionals en preventieve partners aan verbetering van de zorg. “We pakken wachtlijsten aan, versterken de toegang, zetten in op preventie en sturen op vernieuwing en innovatie”, aldus het gemeentebestuur.

Naast ‘Kamers met Aandacht’ werkt de gemeente ook samen met ‘Onder de Pannen’ en ‘Hospi Housing’. Die partijen richten zich op een andere doelgroep. ‘Onder de Pannen’ is gericht op langdurig daklozen zonder hulpvraag en ‘Hospi Housing’ is er voor studenten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten