Multifunctioneel en duurzaam sportveld dat woningen gaat verwarmen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto WarmteStad

Een sportveld waar collectoren onder het kunstgras zijn aangebracht zorgen voor verwarming van ongeveer 150 woningen. Want dat collectorenveld wordt aangesloten op de gemeentelijke Warmte Koude Opslag (WKO). Een multifunctioneel en duurzaam sportveld dus. Multifunctioneel wil zeggen dat de toplaag voor meer sporten te gebruiken is. Dit verhoogt de bezettingsgraad van het veld. Volgens de gemeente Eindhoven, waar het sportveld ligt, is de techniek nog niet eerder toegepast in Nederland.

Het collectorveld komt onder de toplaag van het kunstgrasveld. Hier worden buizen aangebracht in speciale tegels. Door deze buizen stroomt een koude vloeistof. Deze vloeistof neemt de warmte op en wordt opgeslagen in de bodem. Naast de warmteopslag blijft het veld zo ook een stuk koeler in de zomer.

Anders kijken naar duurzame warmteoplossingen

“Dit project laat zien hoe we anders kunnen kijken naar duurzame warmteoplossingen. Nu zijn het sportvelden, maar er is nog veel meer mogelijk. Het is belangrijk dat we die mogelijkheden blijven onderzoeken”, aldus wethouder Rik Thijs van Klimaat en Energie in Eindhoven. “Het testen van dit soort innovaties biedt bovendien kansen voor de warmtetransitie in onze stad. Daarvoor nemen we risico’s. We investeren als gemeente nu in de ontwikkelingen van alternatieve duurzame bronnen. Het project geeft rendement zodra we nieuwe afnemers gaan aansluiten op het warmte- en koudenet.”

Innovatief en duurzaam

In Eindhoven liggen momenteel 18 kunstgrasvoetbalvelden, 2 korfbalvelden, 12 hockeyvelden en 83 tennisbanen die in potentie geschikt zijn voor het winnen van warmte. “Het is mooi dat we de vervanging van het korfbalveld kunnen combineren met een project als dit. Dit is een goede eerste stap om de sportparken te verduurzamen. Daarmee houden we de sport duurzaam en betaalbaar”, aldus wethouder Maes van Lanschot van Sportzaken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten