Stad Leuven pakt nachtlawaai aan met slimme technologie
Auteur: Helena Van Damme

In Leuven werd nachtlawaai in de Naamsestraat in kaart gebracht. Er werd getest of het nachtlawaai met behulp van preventieve beïnvloedingstechnieken verminderd of zelfs voorkomen kon worden. Zo paste de stad de openbare verlichting aan bij nachtlawaai en maande ze voorbijgangers met een lichtprojectie en stickers aan om stil te zijn. De resultaten van het testproject zijn veelbelovend. Dankzij de lichtprojecties daalde het aantal geluidspieken met 30%. De stad bekijkt nu of ze de opgedane inzichten kan inzetten in andere straten en buurten die last hebben van nachtlawaai. 

“Leuven is traditioneel een echte uitgaansstad. Dat is fijn, maar het brengt ook nachtlawaai met zich mee en dat is storend voor wie de dag erna fris en monter op het werk moet verschijnen. Een bruisende stad is heel waardevol, maar dat is een goede nachtrust ook”, vertelt schepen van ICT en studentenzaken Thomas Van Oppens.” Nachtlawaai is vooral een probleem in straten van en naar het uitgaansgebied, de zogenaamde doortrekkersstraten.

Vooral nachtlawaai op woensdag, donderdag en vrijdag

De stad bracht met zeven geluidsmeters tussen de Collegeberg en het STUK de geluidsoverlast in kaart. Die toestellen analyseerden alle piekgeluiden van 70 decibel of meer en dat tussen 23 en 5 uur. Daaruit blijkt dat er vooral op woensdag, donderdag en vrijdag nachtlawaai is.

De stad ging ook na wie of wat het nachtlawaai veroorzaakt. Voertuigen komen op de eerste plaats. De tweede plaats is voor een restcategorie: alle geluiden die de computer niet herkent. Een menselijk oor zou die wel herkennen, maar opnemen is niet toegestaan, dus dat is niet traceerbaar. Op de derde plaats staan geroep en gezang.

Straatverlichting dimmen of versterken

Met enkele nudgingtechnieken of nudges, psychologische beïnvloedingstechnieken, probeerde de stad vervolgens het nachtlawaai te verminderen.

“Zo dimden of versterkten we de straatverlichting bij nachtlawaai”, licht schepen Van Oppens toe. “Wanneer de geluidsmeters geluiden registreerden die de grens van 70 decibel voor langer dan 2 seconden overschreden én herkend werden als geluid dat afkomstig is van mensen, dan dimden dan wel versterkten we de openbare verlichting voor een periode van 10 minuten.” Op die manier testte de stad of het donkerder maken van de straat of net extra licht creëren het meeste invloed heeft op het gedrag van luide passanten. De resultaten tonen dat er in die periode iets minder nachtlawaai was. Helaas hebben we te weinig gegevens om dat effect toe te schrijven aan de nudge. Daar is meer onderzoek voor nodig, iets wat we later nog hopen te doen.

Lichtprojecties op het wegdek

Daarnaast experimenteerde de stad met een bewegende lichtprojectie ter hoogte van de Sint-Michielskerk. De projectie maakte voorbijgangers duidelijk dat ze de feestzone verlieten en de stiltezone betraden. De stad vroeg hen dus niet simpelweg om stil te zijn maar wel om rekening te houden met de slapende bewoners. Grote stickers op straat en raamborden met dezelfde boodschap herinnerden hen daaraan.

“We merken dat men tijdens de verplaatsing van en naar de Oude Markt vaak niet goed beseft dat men door een woonbuurt wandelt waar mensen slapen. De projectie roept feestvierders op het feestgebeuren in het uitgaanscentrum te laten en stil te zijn op weg naar huis,” aldus studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe bij Politie Leuven. “En met succes. In de testperiode – drie weken in de zomervakantie, en in oktober en november – daalde het aantal geluidspieken met 30%.

Vervolg

“Uit dit testproject kunnen we concluderen dat we nachtlawaai kunnen vaststellen zonder dat iemand er melding van maakt of dat de politie tussen moet komen”, besluit Van Oppens. De stad bekijkt hoe ze de opgedane inzichten nu ook kan inzetten in andere straten en buurten die last hebben van nachtlawaai. Daarnaast wil de stad verder geluid meten en verder experimenteren met nudging. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten