Vele blije ouderen door soep van studenten als recept tegen eenzaamheid nu ook in België
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Oma’s Soep

‘Iets meer dan 5 jaar geleden begonnen wij met onze eerste kookdag in Amsterdam en toen hadden we nooit kunnen bedenken dat we nu ook ouderen blij maken over de grens. Oma’s Soep zette afgelopen vrijdag haar eerste stappen in het buitenland, want we organiseerden een kookdag voor de Belgische ouderen. En dit was een groot succes, met vele blije ouderen!’
Zo kondigt de organisatie achter de Amsterdamse stichting ‘Oma’s soep’ op haar website de uitbreiding van haar activiteiten naar België aan.

‘Oma’s soep?’
Ja, ‘Oma’s soep’ is naast een voedzaam product vooral een recept tegen eenzaamheid. ‘Oma’s Soep maakt ouderen blij en inspireert iedereen om ouderen wat extra aandacht te geven’, zo luidt de missie.
De organisatie achter ‘Oma’s Soep’ bestaat uit een Besloten Vennootschap (BV) en een landelijk opererende Stichting. De BV produceert en verkoopt soepen en stamppotten en de Stichting organiseert de sociale activiteiten voor ouderen. De BV en de Stichting zijn met elkaar verbonden, want de mogelijke winst die de BV maakt wordt gebruikt om de sociale activiteiten van de Stichting te financieren. Statutair is bepaald dat de BV minstens 50% van de jaarwinst afdraagt aan de Stichting. Oma’s Soep is Nederlands’ bekendste merk voor lekkere, verse soepen en maaltijden naar recept van oma, zegt de organisatie over zichzelf. “Door onze opbrengsten in te zetten voor sociale impact, is Oma’s Soep de grootste eenzaamheidsbestrijder en vieren wij het leven met alle ouderen in Nederland.”

“Hartverwarmend” schrijft Het Laatste Nieuws

En sinds kort dus ook in België, waar de allereerste kookdag plaatsvond in Sint-Niklaas met de bewoners van de serviceflats in residentie Alegria. De krant was erbij. Onder de koptitel ‘Hartverwarmend om te praten en te koken met ouderen’ doet journalist Bert Foubert uitgebreid verslag. Bert schrijft:
‘Soep verkopen en met de opbrengst ervan kooksessies organiseren met eenzame ouderen: dat is het concept van ‘Oma’s Soep’. ‘Oma’s Soep’ is een concept dat komt overgewaaid vanuit Nederland. “We maken soep en verkopen die aan supermarkten, hotels en bedrijven”, legt Marie Boehme van Oma’s Soep uit. “Met de helft van de opbrengst ervan organiseren we vervolgens elke week een activiteit voor ouderlingen. Dat kan gaan van een kookdag tot een bedeling aan huis van soep.”
De formule bestaat al een aantal jaren in Nederland, en wordt nu ook geïntroduceerd in België. De primeur was voor Sint-Niklaas. Daar werden de bewoners van de serviceflats in residentie Alegria in de Kuildamstraat getrakteerd op een kookdag. “We gingen eerste onze groenten halen bij een lokale boer in de stad”, overloopt Marie. “Daarna kuisten en sneden we samen met alle bewoners de groenten. Vervolgens maakten we een lekkere verse soep met prei, broccoli en ajuinen. Maar de activiteit draaide niet alleen om het koken zelf. We namen uitgebreid de tijd voor een babbel met alle aanwezige oma’s en opa’s. Dat sociale element is voor ons, naast de noodzakelijke verkoop van de soepen, heel belangrijk.”
Marie was niet alleen naar Sint-Niklaas gekomen. Ze bracht ook een vijftal studenten mee die samen met de ouderlingen aan tafel gingen. “Het is echt leuk om naar de bewoners hun verhalen te luisteren”, vertelt Emilie Caes (23), een studente Rechten aan de Universiteit Leuven. “Ik vind het hartverwarmend om tussen mensen van deze generatie te zijn. Het brengt rust en je leert de bewoners en hun geschiedenis ook écht kennen.”
Jacques (88) en Magdalena (93) wonen in residentie Alegria, en lieten zich de verse soep meer dan smaken. “Heel lekker”, proefden ze. “Een kookdag als deze mag zeker nog meer georganiseerd worden. Het gezelschap van de studenten was ook heel erg aangenaam. En als we de soep ergens tegenkomen in de supermarkt, zullen we nu zeker een potje kopen.”
Oma’ Soep wordt verkocht bij Spar Lambrechts. De koks zijn nog ook steeds op zoek naar andere partners om hun soep aan te verdelen.
Bovendien is Oma’s Soep vanaf 15 april beschikbaar in Center Parcs België. Hier kun je van onze heerlijke verse soepen genieten tijdens je bezoek aan het vakantiepark!’
Zo besluit de krant haar relaas over de eerste kookdag van ‘Oma’s soep’ in Vlaanderen.

‘Goed Nieuws’ twee jaar geleden

‘Goed Nieuws’ schreef twee jaar geleden over ‘Oma’s soep’. Dat was toen studenten van het Eindhovens Studenten Corps activiteitenbegeleiders in verpleeg- en verzorgingshuizen hielpen bij het koken samen met ouderen. Die studenten waren toen al aangesloten bij ‘Oma’s Soep’, een landelijk initiatief dat in 2021 in negen studentensteden actief was. De soep is vooral een middel om met ouderen in contact te komen. Elke vrijdagmiddag koken de studenten op een andere locatie. De ene keer in een verpleeghuis, een andere keer in een buurthuis. Daarna brengen ze de soep naar ouderen die zich voor de soep hebben aangemeld.

‘Mooie verhalen en een zalige broccolisoep.’

En in Amsterdam is de organisatie van ‘Oma’s soep ’verheugd met de eerste Vlaamse kookactiviteit. Op haar site schrijft ze: ‘De middag heeft een mooi resultaat opgeleverd: mooie verhalen, een hele vrolijke Opa Jacques en een zalige broccolisoep waar Oma Magdalena enorm van genoot. De studenten namen gouden levenslessen mee naar huis na deze gezellige middag.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten