Wetenschappelijke kennis voor iedereen beschikbaar maken om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Minister Robert Dijkgraaf wil de ontwikkeling naar een ‘Open Science’ in Nederland versnellen. ‘Open Science’ moet leiden naar meer openheid in de wetenschap. De wetenschappelijke onderzoekspraktijk dient door middel van publicaties, data, software en andere vormen van wetenschappelijke informatie in een zo vroeg mogelijk stadium openbaar te worden en voor hergebruik beschikbaar te komen. De bewindsman, zelf een hoogstaand wetenschapper, is van mening dat wetenschappelijke kennis ‘nog te vaak achter een betaalmuur zit of niet beschikbaar wordt gemaakt.’ Hij is van mening dat onderzoek en onderzoeksresultaten vrij beschikbaar moeten zijn voor iedereen. “Alleen dan kunnen we laten zien wat de wetenschap doet, maar kunnen we ook samen de uitdagingen van deze tijd aanpakken.”

‘Open Science’ kent veel voordelen, zegt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het stimuleert de dialoog tussen onderzoekers, docenten en burgers. De wetenschap, de maatschappij én het bedrijfsleven profiteren ervan, omdat open samenwerking kan leiden tot snellere wetenschappelijke doorbraken, innovaties en grotere maatschappelijke impact. Doordat onderzoekers transparant zijn over hun werkwijze en gebruikte data, wordt de wetenschap als geheel toegankelijker en controleerbaarder. Dit komt het vertrouwen in de wetenschap ten goede en zorgt voor een verbeterde verbinding tussen wetenschappers en de maatschappij. ‘Open science’ doorbreekt barrières en zorgt ervoor dat de vele vormen van wetenschappelijke kennis wel openlijk beschikbaar, benaderbaar en herbruikbaar worden. Dat is ook principieel van belang, zegt Dijkgraaf, omdat onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd beschikbaar hoort te zijn voor de samenleving.
Met de oprichting van het onafhankelijke Regieorgaan Open Science NL wil de minister de ontwikkeling van ‘Open Science’ versnellen en zorgen dat het de norm wordt in Nederland. Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat het daar in totaal €184 miljoen voor vrijmaakt de komende tien jaar. Vijftien kennisinstellingen en het ministerie van OCW hebben een convenant ondertekend om de transitie naar ‘Open Science’ te versnellen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten