We nemen vaker de fiets dan de auto
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gordon Johnson via Pixabay

Nederlanders zijn vorig jaar flink meer in beweging gekomen. Het aantal ritten in het woon-werkverkeer met de auto, fiets en OV is ten opzichte van 2021 met ruim 7,5 miljoen per week gestegen. Maar ook het thuiswerken blijft populair. Dat blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek, dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft gepubliceerd. Een opvallende bevinding uit dit onderzoek is dat de filedruk op de snelwegen toch nog flink lager is dan vóór corona. Daarnaast is fietsen naar het werk steeds populairder. Het gebruik van de fiets is sterker gestegen dan het gebruik van de auto.

Gemiddeld werden in 2022 wekelijks ruim 7,5 miljoen meer ritten per week gemaakt dan in 2021, een jaar dat grotendeels getekend werd door corona. Relatief steeg het gebruik van de fiets (stijging van ruim 17%) meer dan autogebruik (stijging van ruim 14%). Bij het Openbaar Vervoer zie je het effect van het opheffen van de coronamaatregelen ook terug, het gebruik daarvan steeg met bijna 30%. Thuiswerken blijkt vast onderdeel te zijn gebleven van de werkweek. Gemiddeld werkten mensen in 2022 iets meer dan 1 dag per week thuis. Dat is lager dan in 2021, maar nog altijd meer dan voor corona.

Werkgevers spelen een belangrijke rol

Het aantal fietsritten naar het werk is in 2022 met ruim 2 miljoen per werkweek gestegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen kiezen voor de fiets vanwege het gemak en het effect op de gezondheid. Voor korte ritten kiezen mensen steeds vaker de fiets. Vier op de tien ritten tot 7,5 kilometer wordt inmiddels met de fiets afgelegd. Dat is meer dan in vorige jaren. Werkgevers spelen een belangrijke rol. Liefst één op de drie fietsers geeft aan dat een goede fietsenstalling op het werk en een fietsvergoeding voor woon-werk verkeer voor hen belangrijk is bij de keuze de fiets te pakken naar het werk.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “De fiets zit in de lift, steeds meer mensen pakken de fiets naar het werk. Dat is goed nieuws, zowel voor onze gezondheid als de drukte op de weg. Eens te meer blijkt dat werkgevers de sleutel in handen hebben om fietsen aantrekkelijk te maken. Veilige stallingen, opfrismogelijkheden op het werk en een goede kilometervergoeding voor de fiets. Die maatregelen werken en betalen zich dubbel en dwars terug. Zowel voor de werkgever, de werknemer, als voor ons als maatschappij”.

Filedruk flink gedaald

In 2022 is het aantal autoritten van en naar het werk met zo’n vier miljoen per week gestegen (14%). Als gevolg daarvan lag de verkeersdrukte op de snelweg daarmee nog maar met 1% onder die van vóór corona. Opvallend is dat ondanks de verkeersdrukte het aantal files wel fors lager is dan voor corona, er stond vorig jaar 20% minder file dan in 2019. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de auto voor veel mensen simpelweg favoriet is. Een belangrijke reden die mensen daarvoor opvoeren is dat ze geen gebruik willen of kunnen maken van alternatieven, zoals de fiets of het openbaar vervoer.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat: “De auto is voor veel mensen een trouwe vriend, die altijd voor ze klaarstaat. Met de auto neem je het hele gezin mee, je zware boodschappen en kom je makkelijk op je werkplek of bij je familie buiten de stad. Veel mensen kunnen niet zonder een auto. Dat zie je terug in de populariteitscijfers. Het is mooi om te zien dat veel mensen zijn blijven thuiswerken of op momenten buiten de spits de weg op gaan. Dat is iets om vast te houden, want buiten de spits is het heerlijk doorrijden. En elke auto buiten de spits scheelt files in de spits.“

Landelijke reizigersonderzoek

Het Landelijk Reizigersonderzoek wordt sinds 2019 jaarlijks uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om inzicht te krijgen in het woon-werk verkeer. De basis voor het onderzoek is een representatieve steekproef onder ongeveer 13.000 respondenten. Elk jaar wordt gemeten in de derde week van oktober, zodat de resultaten per jaar goed vergelijkbaar zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten