Volgend jaar kunnen kinderen al in de dagopvang Frans, Duits of Engels leren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto via Pixabay

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Nederland is naar voren gekomen dat onder ouders behoefte bestaat aan meertalige dagopvang van hun kinderen. Met name dagopvang in het Engels wordt het meest genoemd. En in de grensregio’s is er ook behoefte aan Duits en Frans op de opvang. Daarom gaat het kabinet het mogelijk maken dat kinderopvangcentra vanaf volgend jaar dagopvang aanbieden in het Engels, Frans of Duits. Meertaligheid in deze drie talen kan vervolgens worden voortgezet in het basisonderwijs. De ‘vreemde’ talen mogen voor de helft van de dagelijkse opvangtijd worden aangeboden.

De afgelopen jaren hebben een aantal organisaties geëxperimenteerd met meertalige dagopvang. Daaruit blijkt dat meertalige dagopvang voordelen biedt voor zowel kinderen bij wie Nederlands de thuistaal is als kinderen voor wie Nederlands een vreemde taal is. Een verdeling van ten minste 50% Nederlands (of Fries of een streektaal) en ten hoogste 50% Duits, Engels of Frans heeft positieve effecten voor de taalontwikkeling van kinderen, zo is gebleken.

Doorgaande leerlijn

Het kabinet wil bij de meertalige kinderopvang aanhaken bij de meertaligheid in het primaire onderwijs. Zo kan er een ‘doorgaande leerlijn’ worden aangehouden, waardoor kinderen de tweede taal ook in het onderwijs kunnen voortzetten en beter kunnen onderhouden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten