Vincent van Gogh ontdekken met de effecten van kleur in het Lichtlab
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Van Gogh Village Museum

In het vernieuwde en uitgebreide Van Gogh Village Museum in het Noord-Brabantse Nuenen komt een Lichtlab dat zich vooral richt op jonge bezoekers. Met technologie, kunst en creativiteit kunnen zij in dit lab zelf de effecten van kleur en licht en tegelijkertijd de eigenzinnige, onderzoekende houding van de schilder en zijn doorzettingsvermogen ontdekken. De installatie is gemaakt in samenwerking met ASML. De Veldhovense fabrikant van chipmachines werkt zelf met licht. Licht en dus ook kleur vormden ook de grote inspiratiebron van Vincent Van Gogh. De wereldberoemde schilder woonde tussen december 1883 en november 1885 in Nuenen en schilderde daar ongeveer een kwart van zijn oeuvre, waaronder zijn meesterwerk ‘De aardappeleters’. In dit museum staat het leven en het werk van Van Gogh in deze periode centraal.

De vernieuwde vaste tentoonstelling in het Van Gogh Village Museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van Vincent van Gogh in Nuenen, van zijn studies en schetsen, tot zijn meesterwerk ‘De aardappeleters’.
Van Gogh Village Nuenen werkt nauw samen met de andere Van Goghlocaties in Noord-Brabant die ook vernieuwd worden. In Zundert ligt de focus op Vincents oorsprong en inspiratie en in Etten-Leur staat de passie van de schilder centraal. De drie locaties samen vertellen zo het unieke wordingsverhaal van de Vincent van Gogh in Brabant onder de noemer ‘Becoming Vincent’.
Naast de vaste tentoonstelling worden in Van Gogh Village Museum ook wisseltentoonstellingen georganiseerd. Deze belichten Van Goghs leven in Nuenen aan de hand van verhalen van zijn familie, vrienden en modellen.

Internationale allure

Het museum is gerealiseerd dankzij de financiële en inhoudelijke bijdragen van vele regionale partijen en bedrijven, zoals de provincie Noord-Brabant, de gemeente Nuenen, Brabant-C (investeringsfonds in culturele projecten) Mondriaan Fonds, ASML, Brainport Regiodeal en BPD Woningfonds.
Volgens het Cultuurfonds en de certificaathouders van Van Gogh Sites N.V. heeft Nederland met het Lichtlab in het vernieuwde Van Gogh Village Museum een culturele attractie erbij van internationale allure. Daarom zal koningin Maxima het museum op 16 mei officieel (her)openen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten