Consument gebaat bij overzicht van erkende reparatiebedrijven in Nationaal Reparateursregister
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Nationaal Reparateursregister

Sinds enkele dagen beschikt Nederland over een Nationaal Reparateursregister. Het geeft consumenten een overzicht van alle erkende reparatiebedrijven waar ze terecht kunnen voor een vakkundige reparatie van hun elektronische apparatuur. Techniek Nederland heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het initiatief genomen voor het register dat in samenwerking met Centraal Register Techniek is ontwikkeld. Het Nationaal Reparateursregister is een belangrijk hulpmiddel bij het streven elektronica, zoals tv’s en beeldschermen, maar ook witgoed zoals vaatwassers, koelkasten en wasmachines, vaker te laten repareren.

Het gepresenteerde Nationaal Reparateursregister is een eerste versie. Een uitgebreid en definitief register komt dit najaar beschikbaar. Daarin zijn naast alle erkende reparatiebedrijven voor consumentenelektronica ook de vakbekwaamheid van medewerkers opgenomen. Ook is het streven in overleg met de industrie de diverse fabrikanten-autorisaties en certificeringen in het register te zetten.

Europese regels

Het Nationaal Reparateursregister heeft een belangrijke plaats in verschillende Europese regels die in ontwikkeling zijn. De overheid en de elektronicabranche geven met het register uitvoering aan een Europese Ecodesign-richtlijn. Aansluitend op deze richtlijn heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel voor ‘Right to Repair’ ingediend. Dit ‘recht op reparatie’ moet leiden tot een betere repareerbaarheid van apparaten. Daarnaast moet elke lidstaat op basis van het voorstel beschikken over een register waar consumenten snel en eenvoudig vakbekwame reparateurs kunnen vinden.

Eurocommissaris Frans Timmermans zegt erover: “We moeten een eind maken aan het model waarin we dingen die kapot zijn gewoon weggooien. Verminderen, hergebruiken en repareren zijn de belangrijkste principes van de circulaire economie. Een gebroken snoer of kapotte ventilator is geen reden om een geheel nieuw product te moeten kopen. Vorig jaar hebben we al regels voorgesteld om te zorgen dat producten zodanig worden ontworpen dat ze kúnnen worden gerepareerd. Met dit voorstel willen we dat de daadwerkelijke stap naar reparatie gemakkelijker wordt, zodat consumenten voor reparatie kunnen kiezen.”

Stap naar circulaire economie

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Het Nationaal Reparateursregister is een grote stap op weg naar een circulaire economie. Als elektronische apparatuur wordt gerepareerd en langer meegaat, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug.”

In de eerste versie van het Nationaal Reparateursregister staan reparatiebedrijven vermeld die voldoen aan de eisen in de Erkenningsregeling reparatiebedrijven consumentenelektronica. Deze Erkenningsregeling beschrijft de specifieke eisen voor het verkrijgen van een bedrijfserkenning voor het repareren van elektronica en is opgesteld door een College van deskundigen in samenwerking met de Vakcommissie ‘Consumenten Elektronica en Service’ van Techniek Nederland. Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven én de elektrotechnische detailhandel.

De bedrijven die in dit register vermeld staan, voldoen aan eisen op het gebied van:

  • De vakbekwaamheid van de medewerkers
  • De kwaliteit van reparatiewerkprocessen binnen het bedrijf
  • De kwaliteit van de outillage (gereedschap)
  • De kwaliteit van de inname, handeling en afgifte van producten (expeditie)
  • De kwaliteit van de organisatie en voorwaarden van de dienstverlening van het bedrijf.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten