Nieuwe onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het VK om CO2-uitstoot te verminderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Kerry Dunlop via Pixabay

Er komt een nieuwe onderzeese elektriciteitsverbinding met een lengte van 250 kilometer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Uniek aan deze nieuwe verbinding is dat ook een Nederlands windpark direct hieraan verbonden wordt. Deze onderlinge verbinding, ‘LionLink’ gedoopt, is bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen en de onderlinge verbinding met het buitenland en leveringszekerheid te vergroten. Het koppelen van windparken op zee via de eerste grensoverschrijdende gelijkstroomkabel van deze omvang is een nieuwe stap naar een geïntegreerd netwerk op zee in de Noordzee.

Een en ander is besloten tijdens de Noordzee Conferentie die onlangs op uitnodiging van de Belgische Eerste Minister Alexander de Croo en minister Tinne van der Straeten van Energie is gehouden in de haven van Oostende. Daar ontmoetten de regeringsleiders en ministers van Energie van Nederland, Duitsland en Denemarken hun collega’s van Ierland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Luxemburg elkaar. De ambitie voor deze bijeenkomst was om de vorig jaar gevormde Noordzee-coalitie uit te breiden met Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Frankrijk en Luxemburg.

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie): “De Noordzee wordt de grootste leverancier van groene elektriciteit voor Nederland en grote delen van Europa. Nauwe samenwerking bij windenergie op zee en onderlinge verbindingen tussen Noordzeelanden zijn daarbij essentieel. ‘LionLink’ kan bijna 2 GigaWatt (GW) aan elektriciteit leveren aan beide landen, dat is genoeg om 2 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Deze nieuwe verbinding zorgt daarnaast voor meer energiezekerheid en energie-onafhankelijkheid in Europa. Als er bijvoorbeeld een overschot aan windenergie is, kan dit onmiddellijk gedeeld worden met landen met een stroomtekort en vice versa.”

Belangrijke bijdrage aan energiezekerheid en klimaatdoelen

‘LionLink’ is een multifunctionele verbinding die ontworpen is om een Nederlands windpark op zee van 2 GW met beide landen onderzees te verbinden. Met deze verbinding kan efficiënter gebruik worden gemaakt van de infrastructuur. Tegelijkertijd wordt de impact op kustgemeenten verminderd omdat er minder afzonderlijke aansluitingen en een beperktere infrastructuur nodig zijn.

De EU en het VK hebben een gezamenlijk doel voor windenergie op zee van ongeveer 120 GW in 2030 op de Noordzee. Daarmee leveren windparken op zee een belangrijke bijdrage aan de energiezekerheid en de klimaatdoelen. Nederland zal in 2030 ongeveer 21 GW aan windenergie op zee hebben gerealiseerd en onderzoekt of 50 GW in 2040 en 72 GW in 2050 haalbaar zijn gezien de fysieke ruimte, ecologische impact en vraag aan elektriciteit. Het Verenigd Koninkrijk wil in 2030 tot 50 GW aan windenergie op zee produceren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten