De echo van Cor – Jeugd en kunst bij elkaar brengen: een goede zaak
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Jeugd en kunst bij elkaar brengen: een goede zaak

Standvastig als ik ben start ik deze beschouwing weer met de cartoon over de Wetlands. Ik hoop eigenlijk niet dat de uitbeelding van de cartoonist waarheid wordt, zulk een overvloed aan water in heel korte tijd.  Niet door toedoen van Natuurpunt in ieder geval, maar misschien wel door de klimaatverandering. Kijk eens naar Spanje, waar het in april extreem droog is! We kunnen wat dat betreft nog voor grote verassingen komen te staan, volgens mij.

De VS gaan ons daar in ieder geval bij helpen (zij zijn ook medeveroorzaker volgens mij en anderen) door 1 miljard euro te doneren aan een Groen Klimaatfonds en andere landen zullen noodgedwongen wel volgen. De kans dat we het gaan redden wordt daarmee weer een stukje groter, gelukkig.

Maar er zijn nog meer positieve berichten over het milieu, ook in Nederland, namelijk een historische daling van de CO2-uitstoot van de grote industrie en vooral bij chemische bedrijven. In 2022 is de totale uitstoot gedaald met 7,6% en van de industrie zelfs met 8,3% (knap dat men het zo precies weet).

En of dat nog niet genoeg is, wordt de ombouw naar schone en duurzame bedrijven ook in gang gezet voor de grootste CO2-uitstoters van Nederland waaronder Tata Steel met stip op 1 en daarna Shell op plek 2! Ik heb die directeur van Tata Steel op tv horen praten, tsjonge jonge wanne gek, nóg proberen de vervuiling door zijn fabrieken met alle gezondheidsrisico’s van dien goed proberen te praten! Ongelooflijk! Laten we hopen dat deze extreem vervuilende bedrijven door de overheid (??) nu echt gedwongen worden om schoner te worden en dat geldt natuurlijk ook voor de rest van die bedrijven in de Top 10.

Misschien dat de nieuw ontdekte vulkanische microbe (in warmwaterbronnen), die een CO2-veelvraat blijkt te zijn, ons ook nog een handje kan helpen. Wetenschappers hopen deze in te kunnen zetten om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen. Zou mooi zijn, toch. Misschien komt er ook nog een microbe in beeld tegen Tata Steel en haar directeur, dat zou ook veel CO2-reductie kunnen opleveren!

Het is deze week in de Nieuwsbrief wel opvallend de week van de apps, zeg! KU Leuven heeft er een ontwikkeld om ongewenst gedrag op de werkvloer op te sporen aan de hand van meetbare elementen zoals werkdruk, interpersoonlijke conflicten en meer van dat soort – in mijn ogen – ‘blablabla’ in dit geval. Mensen moeten zich ‘gewoon’ gedragen en daar moet geen app voor nodig zijn, gewoon iedereen erop aanspreken die buiten de paadjes loopt en zorgen voor een goede vertrouwenspersoon als back up!

Ook nieuw is een gratis app van Microsoft, Reading Progress, die leerlingen op een motiverende manier helpt bij lezen met spectaculaire resultaten. Dat is Goed Nieuws in dit digitale tijdperk waarin de jeugd steeds meer moeite heeft met goed lezen en schrijven.

En er is nog meer appnieuws: artsen en wetenschappers lanceren ZoekGezond app als betrouwbaar alternatief voor “dokter Google” en dat lijkt me verstandig en eveneens Goed Nieuws. Informatie over gezondheid moet betrouwbaar zijn en niet te veel een wildwestgehalte bevatten en ook zeker geen extra angst inboezemen. Goede zaak, al vind ik een goede huisarts toch ook niet te versmaden, zolang ze er nog zijn!

Tot slot in deze ‘appsweek’ een taalapp in Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Een groot succes bij communicatie met anderstalige patiënten. De app bevat honderden vragen in 13 talen en dat is wel handig als je de Nederlandse taal (of de Franse) niet spreekt en je hebt last van ”holtorren” of ander onheil!

Dan verder met ASML, de chipmultinational, die samen met de TU Eindhoven wetenschap en techniek gaat samenbrengen in Brainport Eindhoven. Een samenwerking die een gezamenlijk onderzoeksprogramma, een nieuwe ASML-onderzoeksfaciliteit op het TU-terrein en een state-of-the-art cleanroom omvat en dat is allemaal Goed Nieuws wat mij betreft. Samenwerken is altijd goed, mits ASML zich verplicht om ook in de toekomst “garant” te staan voor een fijne woonomgeving voor alle inwoners van de Brainportregio. Dus ook wat centjes achter de hand houden als ASML niet meer zo belangrijk is voor de regio.

Door met het ontdekken van Vincent van Gogh met het effect van kleur in het Lichtlab van het geheel vernieuwde en uitgebreide museum in Nuenen, het dorp waar de wereldberoemde schilder gewoond en gewerkt heeft! Kunst bekeken door een moderne bril en vooral bedoeld voor de jonge bezoekers. In dit lab kan men zelf de effecten van kleur en licht tegelijkertijd met de eigenzinnige, onderzoekende houding van Vincent ontdekken. Mogelijk gemaakt mede door ASML, ik ben er blij mee. Jeugd en kunst bij elkaar brengen is een goede zaak, vind ik, ontdekken dat er meer is dan die afbeeldingen of wat dan ook op telefoons en andere typen beeldschermen. Gefinancierd door vele partijen uit de regio, zo hoort het, ook maatschappelijk verantwoord bezig zijn als bedrijf of organisatie, prima gedaan.

Terug naar België en wel naar de mooie stad Gent waar voor het tweede jaar op rij het totaalgewicht aan ‘’sluikstort” is gedaald en dat is wederom Goed Nieuws. Voor de Nederlanders onder ons: “sluikstort’ is dus Vlaams voor illegaal gedumpt afval. In 2 jaar tijd bijna 20% minder en dat is veel, vind ik. Ben wel benieuwd naar de hoge kosten voor afvalcontainers (in Helmond in ieder geval) hoeveel dat in Nederland is. Hoor het graag als er iemand is die er meer over weet.

Steun voor mensen met een arbeidsbeperking en werkgevers helpen met investeringen, dat is wat de Nederlandse overheid van plan is. Het SIF (Sociaal Innovatiefonds) wil deze mensen en werkgevers een handje helpen! Goede zaak, 3 vliegen in één klap: mensen met een beperking vinden het vaak fijn om te werken, tekort aan werknemers neemt af en er is voor zorg/hulpverleners meer tijd om andere mensen te helpen! Hopelijk verzandt het niet weer in bureaucratie, maar gaan we gewoon pragmatisch aan de slag, zou mooi zijn.

Dan héél Goed Nieuws: het opzeggen van verzekeringen wordt eenvoudiger en goedkoper door een nieuwe wet. Daar worden we natuurlijk echt blij van! Op elk moment zonder verantwoording gratis online kunnen opzeggen is een goede zaak. Het enige is dat wanneer je contract nog geen jaar loopt er een opzegtermijn van 2 maanden is. Voor mij is niet duidelijk of dat ook in Nederland is of alleen in België?

Ongehinderd fietsen van Antwerpen tot Roosendaal. Aan het eind van de zomer kan het en dan is meteen het hele traject (Essen tot Antwerpen) afgerond. Mooi is dat. Meer fietsen vanuit Nederland naar deze gezellige en mooie stad en je kunt dus ook weer gewoon terug naar Nederland (daar is het ook niet slecht!).  Het moet niet gekker worden. Ik ga binnenkort met mijn echtgenote ook fietsen en sterker nog, in België dus. Lekker relaxed fietsen, lekker eten, lekker wijntje en als tussendoortje een heerlijk grijs garnalenkroketje of twee! 5 Dagen genieten dus, hoop wel dat het weer meewerkt.

Tot slot voor deze week een gastcolumn van Els Decoodt, met als titel ‘Mensen gelukkig maken …het maakt mij gelukkig…’ Kijk, dat is een dame naar mijn hart. Ik heb dat ook al vaak geschreven, lees mijn columns er maar eens op na. Met Els zou ik wel eens kennis willen maken (zal wel nooit gebeuren). Daarbij is ze ook nog eens professioneel fotografe. Iemand om te blijven volgen dus en ze heeft ook nog een hele leuke column geschreven die u echt moet lezen, doen dus.

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en wie het nog meer nodig heeft (mits u het kunt missen).
Koop lokaal en niet in China.
Stem niet op Trump (maar Biden is eigenlijk ook te oud).

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten