Onderzoekers ontwikkelen methode om overbehandeling borstkanker te voorkomen

Een internationaal team van onderzoekers heeft een manier ontwikkeld om beter te voorspellen welke Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS) gevallen zich zullen ontwikkelen tot invasieve borstkanker. DCIS is een mogelijk voorstadium van borstkanker dat bestaat uit afwijkende cellen in de melkgangetjes van de borst. Momenteel worden vrijwel alle vrouwen met DCIS preventief behandeld, wat tot overbehandeling kan leiden. Om dit te voorkomen hebben de onderzoekers een “levende biobank” van DCIS-cellen gemaakt om de ontwikkeling van de cellen naar kanker beter te begrijpen. Uit het onderzoek bleek dat de aanwezigheid van een bepaald eiwit, het HER2-eiwit, het risico op borstkanker vergroot. Het groeipatroon van DCIS-cellen kan voorspellen welke gevallen zich zullen ontwikkelen tot borstkanker. De onderzoekers hopen in de toekomst te kunnen aantonen welke DCIS-cellen niet tot kanker zullen evolueren om onnodige behandelingen te vermijden. Zo meldt VRTNWS.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten