Intensieve samenwerking voor de zorg van morgen én overmorgen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Alexa via Pixabay

“Samenwerken heeft de toekomst in de zorg”, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Nijmeegse Radboud Universitair Centrum (Radboudumc), Bertine Lahuis. “Om elke patiënt de allerbeste zorg te bieden, ben ik ervan overtuigd dat je elkaar nodig hebt”, verklaart Wim van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur van het topklinisch ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Daarom hebben beide instanties een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend. Naast het verlenen van kwalitatief goede zorg aan de patiënten van vandaag, gaan beide organisaties zich gezamenlijk inzetten voor de vraagstukken van morgen én overmorgen. Doel is om een voortrekkersrol te vervullen in de Arnhem/Nijmegen op vijf maatschappelijke thema’s: arbeidsmarkt & opleiden, duurzaamheid, Artificial Intelligence (AI) en digitale transformatie, concentratie van zorg en wetenschappelijk onderzoek.

Door het ondertekenen van de overeenkomst gaan Rijnstate en Radboudumc een organisatiebrede samenwerking aan. Wim van Harten: “We bundelen onze krachten als UMC en topklinisch ziekenhuis op gezamenlijke focusgebieden. Zo krijgen patiënten een snellere toegang tot innovaties en excellente zorg, op de juiste plek en zo dicht mogelijk bij huis. Ook de veelvoorkomende, gewone zorg wordt meer bij het onderzoek betrokken. Op termijn willen we dit niet exclusief houden, maar ook anderen de gelegenheid bieden bij initiatieven aan te sluiten.”
Bertine Lahuis: “De komende jaren komen er ook door het Integraal Zorg Akkoord (IZA) grote uitdagingen op onze sector af, maar ook fantastische kansen en mogelijkheden. Zeker in een regio als de onze, waar op meerdere plekken topexpertise te vinden is, kunnen we elkaar en onze patiënten daarbij helpen. Ik ben erg blij met deze verdieping van onze samenwerking en heb er vertrouwen in dat onze patiënten en onze professionals hier de vruchten van gaan plukken.”

Samenwerkingsagenda

Radboudumc en Rijnstate verkennen voor de vijf thema’s de samenwerking op korte en lange termijn, met focus op patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.
Op het gebied van ‘arbeidsmarkt en opleiden’ bijvoorbeeld zijn Radboudumc en Rijnstate de grootste zorgwerkgevers in hun respectievelijke regio’s. Door vernieuwende manieren van werkgeverschap en samenwerking gaan beide partijen zich samen hard maken om personeel voor de zorg en voor de regio te behouden. Een voorbeeld daarvan is het delen van schaarse expertise, zodat deze in de wijde regio beschikbaar blijft.
Een ander voorbeeld is ‘digitale transformatie’. Beide organisaties hebben de ambitie om met behulp van AI, 3D en andere digitale mogelijkheden te bouwen aan de zorg van de toekomst. Zowel bij Radboudumc als bij Rijnstate is op dit gebied expertise aanwezig die elkaar kan versterken. Zo is Rijnstate ver met thuismonitoring, terwijl Radboudumc veel ervaring heeft met continue monitoring in de kliniek.

Deur openhouden

In de komende periode wordt de samenwerkingsagenda van beide partners verder uitgediept en geconcretiseerd. De samenwerking tussen Rijnstate en Radboudumc is niet exclusief; beide organisaties blijven participeren in bestaande netwerken en houden nadrukkelijk de deur open voor andere partijen om aan te sluiten bij nieuwe initiatieven.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten