Leefstijl wordt belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TNO – Laurens van Putten

De (gezonde dan wel ongezonde) leefstijl van mensen dient integraal onderdeel van de reguliere gezondheidszorg te worden, zodat op tijd kan worden ingegrepen om klachten, aandoeningen en ziekten te voorkomen. Kabinet en de gezondheidszorg zijn van mening dat leefstijlinterventies een gelijkwaardige plaats verdienen in de curatieve zorg, naast bijvoorbeeld medicatie en medische ingrepen. In 2025 moet dit geregeld en vastgelegd zijn. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft hiervoor het startsein gegeven aan de ‘Coalitie Leefstijl in de Zorg’. Hierin slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen voor de invoering van leefstijl in de gezondheidszorg.

Van steeds meer ziekten is duidelijk dat leefstijl een belangrijke rol kan spelen in de behandeling en/of het herstel. Niet alleen diabetes type 2, waar 1,2 miljoen Nederlanders mee te maken hebben, ook hart- en vaatziekten (1,7 miljoen mensen) en obesitas zijn voorbeelden. Maar ook in de behandeling van kanker, maag-, darm-, en leveraandoeningen en dementie. Reden te meer om leefstijl standaard, en waar nodig vergoed, onderdeel van de behandeling te maken.

Minister Kuipers: “We willen een gezonde leefstijl integraal onderdeel maken van de reguliere zorg. Dat vraagt om een inspanning van patiënten, artsen en wetenschappers. Van patiënten om het belang van leefstijl te omarmen en gewoontes te veranderen; van artsen om te adviseren over leefstijl en goede keuzes te ondersteunen; en van wetenschappers om onderzoek op dit gebied aan te jagen en uitkomsten actief te delen met de praktijk, zodat behandelingen up to date blijven. Zo dragen alle partijen bij aan een betere behandeling, snellere genezing en meer regie bij de patiënt.”

“Een sterkere focus op gezondheid en leefstijl.”

Tjark Tjin-a-Tsoi, CEO bij TNO (Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek): “Voor toekomstbestendige zorg is een sterkere focus op gezondheid en leefstijl nodig. Niet alleen om ziekten te voorkomen, maar ook om klachten en ziekten effectiever te behandelen. Dit maakt het mogelijk om dure, medische behandelingen alleen daar in te zetten waar dat echt nodig is.”

De Coalitie Leefstijl in de Zorg wordt gevormd door partijen die actief zijn in en om leefstijl in de zorg, vanuit de praktijk, beleidsmatig, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier. Partijen zijn ervan overtuigd dat zij door samenwerking in de Coalitie Leefstijl beter en sneller een passende plek in de zorg kunnen geven.

De coördinatie van de coalitie is in handen van TNO; inhoudelijk wordt de coalitie georganiseerd samen met Patiëntenfederatie Nederland, NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra) en vereniging Arts & Leefstijl. ZonMw* start een onafhankelijk onderzoeksprogramma dat aansluit bij de missie van de Coalitie. ZonMw stimuleert en financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis op het gebied van de gezondheidszorg. Het gaat daarbij om nieuwe ontwikkelingen in de zorg en de bruikbaarheid daarvan voor de praktijk. ZonMW heeft hiervoor diverse subsidieprogramma’s.

Onderwijs en professionalisering in kaart brengen

Tijdens de startbijeenkomst van de Coalitie legden de bestuurders van de betrokken partijen symbolisch hun samenwerking en inzet in de Coalitie vast met hun handtekening. De komende periode sluiten andere partijen aan als deelnemer.

De Coalitie begint onder meer met onderwijs en professionalisering in kaart brengen, succesvoorbeelden in de praktijk en behoeften en ervaringen van patiënten te inventariseren, naast het opstellen van een kennisagenda (welke onderzoekslacunes zijn er) en een implementatieagenda (wat kunnen we nu al implementeren).

* ZonMw komt voort uit een samenwerkingsverband tussen de in 1998 opgerichte organisatie ZorgOnderzoek Nederland (Zon) en het gebied Medische wetenschappen (Mw) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten