Frankrijk investeert 2 miljard om mensen op de fiets te krijgen
Bron: IPS - Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Frankrijk gaat de komende vier jaar 2 miljard pompen in fietsinfrastructuur en bewustwording om het gebruik van de fiets te stimuleren. Dat past in een langetermijnstrategie om van Frankrijk een echt “fietsland” te maken.

Het geld zal onder meer gaan naar nieuwe of verbeterde fietspaden, extra parkeercapaciteit voor fietsers en financiële prikkels of steun bij de aankoop van (elektrische) fietsen.

“De helft van alle verplaatsingen per auto is voor afstanden van minder dan 5 kilometer te overbruggen”, zegt premier van Frankrijk Elisabeth Borne. “De fiets kan hier dus een essentiële rol vervullen.”

Onder het fameuze ‘Plan Vélo’ zijn er sinds 2017 al meer dan 17.000 kilometer aan fietspaden bijgekomen. Dit jaar zijn er ook al meer dan 200 miljoen euro aan bijkomende investeringen gepland in fietsinfrastructuur.

100.000 kilometer fietspaden

Afgelopen vrijdag, na een vergadering tussen verschillende bevoegde ministeries, maakte de Franse regering bekend dat er tot en met 2027 minstens 250 miljoen euro per jaar zal vrijgemaakt worden “om de ontwikkeling van fietsvoorzieningen in heel Frankrijk te versnellen”.

Volgens het plan moeten er tegen dan zo’n 80.000 kilometer aan veilige fietspaden liggen in Frankrijk, tegenover 57.000 momenteel. Tegen 2030 willen onze zuiderburen aan 100.000 kilometer zitten.
De rest van het geld wordt gemobiliseerd voor sensibilisering en opleidingen onder meer via het onderwijs, en in het bevorderen van de productie van tweewielers in Frankrijk zelf. “We willen 1,4 miljoen fietsen assembleren in Frankrijk tegen 2027, en 2 miljoen fietsen tegen 2030”, aldus premier Borne in het voorwoord van het Plan Vélo.

Daarnaast wordt ook het verkeersreglement aangepast om het makkelijker te maken voor fietsers om zich snel te verplaatsen. Zo zullen verkeerslichten aangepast worden om fietsers in staat te stellen om op kruispunten voldoende snelheid te maken voordat andere voertuigen vertrekken.

Achterstand inhalen

De Franse fietsersbond FUB verwelkomt het initiatief maar maakt enkele kanttekeningen. Zo zijn de aangekondigde investeringen volgens de organisatie “nodig om de onderontwikkelde fietsinfrastructuur in Frankrijk te compenseren”. Maar om de hegemonie van de auto daadwerkelijk te doorbreken ten voordele van de fiets is er volgens de FUB nog 1 miljard euro extra nodig.

Daarnaast roept de organisatie op om gebruik te maken van de expertise van lokale verenigingen bij de planning van nieuwe fietsinfrastructuur, om zo in te spelen op de lokale behoeften. Verder moet er nog meer ingezet worden op veilig leren fietsen op school “zodat fietsen fundamentele kennis wordt”, aldus de FUB.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten