De echo van Cor – Economische groei moet geen doel op zich zijn
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Economische groei moet geen doel op zich zijn

We beginnen deze week met Goed Nieuws over Duitsland dat de bijdrage aan het VN-Klimaatfonds verhoogt tot 2 miljard euro. Met als doel andere landen aan te sporen om ook meer te doen dan voorheen. Onze aardbol kan die extra centjes wel gebruiken en als de rest het sponsorbedrag ook ophoogt, zijn de natte voeten toch weer een stukje verder weg in de tijd. Voor mij als antizwemmer iets om vrolijk van te worden ……. al zal mijn houdbaarheidsdatum toch al wel eerder verstreken zijn, helaas.

Verhuizen we naar België waar Petra De Sutter (minister van Ambtenarenzaken) niet langer het pensioenpotje belegt in fossiele brandstoffen en dat helpt ook weer het waterpeil wat minder hard te laten stijgen. Zoals we allemaal hebben kunnen lezen hebben de oliereuzen tijdens de oorlog met Oekraïne woekerwinsten gemaakt, dus wat minder geld naar de aandeelhouders is dan ook eens iets om vrolijk van te worden.

Blijven we in België en wel in Gent dat een primeur lanceert: toeristische route en boekjes speciaal voor doven en blinden. Het boekje bevat ‘voelplaten’ (mooi woord) van 7 bezienswaardigheden met daarbij een audiobeschrijving die mensen kunnen beluisteren via hun gsm! En… er is ook een versie met gebarentaal, dat is nog eens klantvriendelijk. Top gedaan van Gent, die mooie stad waar nog een lieve vriendin van me woont, een vliegende mama.

Maar er is meer in Gent: de fietstrend blijft er stijgen. Een record van 15.000 fietsers in de ochtendspits, een stijging van 40% ten opzichte van 10 jaar geleden. Wederom iets om vrolijk van te worden, goed voor het milieu en de gezondheid van de fietsers. Ik ga binnenkort ook fietsen in België en een ritje naar Gent hoort daar zeker bij. Verheug me er nu al op. Wel wordt geadviseerd om meer te investeren in fietsveiligheid en in betere en meer fietspaden om het fietsen nog meer te stimuleren. Slimme zet.

Wat blijkt ook in Zuid-Nederland. Daar wil meer dan 70% van de automobilisten per fiets of openbaar vervoer naar het werk óf thuis werken. Goed Nieuws voor mens en milieu dus wederom. De meeste ritjes naar het werk zijn onder de 7,5 km, dus goed te doen met de fiets (als het weer goed is en je werk het toelaat om met de fiets te komen, niet voor de loodgieter of timmerman dus). Het is dus wel belangrijk dat de fietsinfrastructuur goed is. Toevallig deze week een voordracht gehad van de wethouder in Helmond over de mobiliteitsvisie in 2030 en ook daar neemt de fiets (en daardoor meer ruimte voor groen als gevolg van minder plek voor autoverkeer) een prominente plek in.

Dan iets heel anders: sociaaleconomische positie van statushouders is merkbaar verbeterd! Klinkt goed, maar ik zou graag wat meer inzicht hebben in wat de situatie is van de mensen die géén werk hebben. Zijn dat kinderen en hun moeders of echt oudere vluchtelingen? Van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning kregen heeft in 2022 45% werk en dat had van mij wel iets meer gemogen, maar nogmaals ik ken de complete cijfers niet. Mooi is wel dat het toeneemt (het percentage dat uiteindelijk werk vindt) en dat zal ook nodig zijn met het toenemend tekort aan arbeidskrachten! Pikant detail: mensen uit Turkije en Jemen hebben over het algemeen minder een betaalde baan …

Verder met flink wat medisch Goed Nieuws. Allereerst uit Leuven voor borstkankerpatiënten met kinderwens. Uit onderzoek is gebleken dat onderbreken van de therapie om zwanger te worden de kans op het terugkomen van kanker niet echt vergroot en dat is natuurlijk super voor die vrouwen en hun eventuele partner (goed omschreven toch…).  En…. de baby’s waren gezond! Kijk, daar word ik echt blij van. En natuurlijk niet alleen ik.

Nijmegen komt met Goed Nieuws over een prostaatbiopsie (woord alleen al) via de huid die veiliger, nauwkeuriger en patiëntvriendelijker is. Daar kan niemand op tegen zijn. Voor details effe het stuk helemaal lezen a.u.b. Gaat over een plekje tussen de anus en de balzak in plaats van via de anus enzovoort. Waar het om gaat is dat de methode beter en prettiger is en dat is gewoon Goed Nieuws, toch?!

Nijmegen gaat ook intensief samenwerken voor de zorg van morgen én overmorgen. Kan het ook anders, vraag ik me als ondernemer dan af, maar het blijft gewoon prima nieuws. Het Radboud UMC en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem gaan een voortrekkersrol vervullen op het gebied van arbeid en opleiden, duurzaamheid, AI, concentratie van zorg en wetenschappelijk onderzoek. Een topinitiatief waar de regio en de rest van Nederland blij mee zal zijn. Patiënten krijgen betere zorg, medewerkers betere arbeidskansen en opleiding, minder kosten op lange termijn en betere mogelijkheden voor digitale monitoring. Wat willen we nog meer? Gezond oud worden dus!

Andere onderzoekers ontwikkelen een methode om overbehandeling van borstkanker te voorkomen. Uiteraard is dat ook Goed Nieuws. Onnodige behandeling en medicatie is iets waar niemand vrolijk van wordt, borstkanker of de kans erop is al erg genoeg. Een paar vriendinnen van me hebben onlangs de diagnose gekregen en ik verzeker u, dat is erg heftig!! DCIS, een mogelijk voorstadium van borstkanker, wordt vaak te veel behandeld en nu moet meer onderzoek er meer duidelijkheid in geven welke cellen wel en welke niet borstkanker ontwikkelen. Erg belangrijk dus.

En tot slot van al het medisch Goed Nieuws is dat leefstijl een belangrijk onderdeel wordt van de gezondheidszorg. Een net zo belangrijk onderdeel als medische ingrepen of medicatie. En we weten het natuurlijk allemaal al lang in ons achterhoofd (en voorhoofd) dat bewegen, gezond eten en drinken, niet roken etc. etc. erg bijdragen aan een betere gezondheid en het voorkomen van allerlei vervelende aandoeningen met de daarbij behorende kosten van behandelingen. In 2025 moet dat allemaal vastgelegd en geregeld zijn in de zorg, nu iedereen nog meekrijgen in die gezondere levensstijl. Zeker als Brabander (ik ga ook weleens te ver in het eten en drinken, geef ik eerlijk toe) is dat lastig, maar wel belangrijk om te doen, beste mensen. Dus toch maar zoveel mogelijk proberen eraan mee te doen.

Als laatste voor vandaag: Lieke in India met als thema ‘lekker ontspannen’. En ook dat is belangrijk voor een gezond en gelukkig leven, volgens mij. Niet het gejaagde zoals in Nederland, meer geld, meer bezittingen, vaak nieuwe kleding kopen e.d. Economische groei moet geen doel op zich zijn, tevreden zijn met wat je hebt, een goed dak boven je hoofd en lekker en gezond eten zou in combinatie met een leuke familie en vrienden genoeg moeten zijn. We moeten onze levensstijl aanpassen, anders gaan we het uiteindelijk niet redden, ook niet qua milieu. Dus effe het stukje van Lieke lezen en je begrijpt wat ik bedoel. Alleen niet te veel kinderen maken, dat geldt zeker voor de bewoners van India, want ook dat levert uiteindelijk problemen op.

Tot volgende week.
Koop lokaal en niet in China.
Geef aan Oekraïne, Poetin mag niet winnen.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten