“We willen dat ouderen blijven meedoen in de samenleving”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Siggy Nowak via Pixabay

Een samenwerkingsvorm tussen zorgprofessionals en zorgvrijwilligers onder de noemer ‘Aandacht voor Ouderen’ in Helmond wordt gezien als een landelijk voorbeeld. Het heeft de erkenning gekregen van het Oranjefonds, het grootste Nederlandse fonds op sociaal gebied, dat jaarlijks 26 miljoen euro heeft te besteden. Het fonds verstrekt aan stichtingen en verenigingen financiële middelen ter versterking van de sociale kant van de samenleving.  ‘Aandacht voor Ouderen’ kan rekenen op financiële en organisatorische ondersteuning van het fonds én van de gemeente Helmond.

“Ik ben blij met deze werkgroep van enthousiaste vrijwilligers en professionals. In Helmond willen we dat ouderen blijven meedoen in de samenleving. Actief blijven, een gezonde leefstijl en een sociaal netwerk zijn hierbij belangrijke pijlers. Elkaar ontmoeten bij leuke activiteiten draagt hier in positieve zin aan bij”, aldus de Helmondse wethouder Marita van Lierop.

“Helaas weten we dat er in Helmond 5500 kwetsbare ouderen zijn die we niet of nauwelijks in beeld hebben. In Helmond zetten veel organisaties zich vaak belangeloos in voor de oudere Helmonder. Maar samen kun je natuurlijk altijd meer bereiken”, aldus de vrijwillig voorzitter van ‘Aandacht voor Ouderen’, Joost Verspaget.

Preventie loont

De coronacrisis heeft er bij iedereen, maar vooral bij ouderen flink ingehakt, weet Verspaget. “Ouderen waren meer dan ooit aan huis gekluisterd. Terwijl we allemaal weten en onderzoeken bevestigen dit, dat het zo ontzettend belangrijk is om een sociaal netwerk te hebben, een hobby uit te oefenen, te bewegen en nieuwe talenten te ontdekken. Preventie loont. Vitale, gelukkige ouderen hebben veel minder zorg nodig dan kwetsbare ouderen.”

In het project ‘Aandacht voor Ouderen’ gaan de samenwerkende partijen intensiever samenwerken. Ze hebben daarvoor een ambitieus programma opgesteld. Om te beginnen gaan ze onder leiding van het Oranjefonds hun samenwerking verduurzamen. Ze willen activiteiten blijvend verbinden en gebruik maken van elkaars kennis, kunde en netwerken om zoveel mogelijk ouderen te bereiken. Ze gaan zich inzetten voor ‘Praten over later’ in samenwerking met de gemeente Helmond. Daar hoort ook een onderzoek bij naar behoeften en drempels voor kwetsbare ouderen om hun welzijn te vergroten. En de partijen willen een gezamenlijke communicatie-aanpak.

“‘Aandacht voor Ouderen’ staat open voor elke partij die het welzijn van kwetsbare 65-plussers belangrijk vindt. Samenwerking is niet het doel op zich, maar wij geloven heilig in de kracht van samen”, aldus Ellen van Bree, projectleider van ‘Aandacht voor Ouderen’.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten