App bereidt kinderen op speelse wijze voor op ziekenhuisbezoek: minder stress, spanning en angst
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Erasmus MC

Vier ziekenhuizen in de Randstad maken gebruik van de ‘Hospital Hero-app’ om kinderen en hun ouders goed voor te bereiden op een bezoek aan het ziekenhuis. Met de app maken kinderen tussen de 4 en 10 jaar spelenderwijs kennis met het ziekenhuis en de verschillende handelingen. Hierdoor weten ze beter wat hen te wachten staat en kan een deel van de spanning worden beperkt. Bij het openen van de app kan elk kind zijn of haar favoriete dierenvriend kiezen die het meeneemt op een interactieve reis door het ziekenhuis. Informatieve filmpjes over de bloedafname en het opstellen van vragen voor de dokter helpen kinderen kennis te laten maken met elke stap in het ziekenhuis. Afhankelijk wat er tijdens de afspraak moet worden gedaan, stellen kinderen hun eigen interactieve route samen. Hierdoor wordt hun bezoek een stuk laagdrempeliger en minder gespannen.

De app laat kinderen kennismaken met veelvoorkomende medische handelingen, zoals bloedprikken, een röntgenfoto of een hartfilmpje maken. Ook zorgt hij voor afleiding in de wachtruimte, waar kinderen dieren uit het museum Naturalis kunnen verzamelen die virtueel verstopt zijn in verschillende ruimtes van het ziekenhuis.
“Een ziekenhuisbezoek gaat voor veel kinderen gepaard met stress, spanningen en angst”, vertelt Vashna Koebeer, doktersassistent van het Erasmus MC Kinderziekenhuis in Rotterdam. “Een ogenschijnlijk kleine handeling kan grote impact hebben. Het gebouw is gigantisch groot, iedereen is gekleed in het wit, steriele apparatuur, kinderen moeten hun jas en schoenen uit doen voor het weeg- en meetmoment. Het is voor een kind niet vertrouwd, zeker niet de eerste keer.”
De angst en stress zitten ‘m volgens de doktersassistent vooral in het onbekende. “Als een kind niet weet hoe het bezoek of de medische handeling gaat verlopen, kan dat ‘t angstig maken. We hebben in het ziekenhuis allerlei middelen die we tijdens het bezoek als afleiding inzetten, zoals ontspanningsoefeningen en een filmprojector, maar dat is voor sommige kinderen te laat.”

Gemakkelijker contact leggen

Het ‘Sophia’, zoals het ziekenhuis in de volksmond heet, besloot daarom de ‘Hospital Hero-app’ naar Rotterdam te halen en stelde Vashna Koebeer aan als projectleider. De doktersassistent is enthousiast over de app: “Hoe minder angst en stress hoe makkelijker wij contact kunnen leggen. Een win-win situatie.”

Afleiding

In het ziekenhuis zorgt de app voor afleiding. Tijdens het wachten kunnen kinderen op zoek gaan naar ‘verstopte’ dieren door in de wachtruimte QR-codes te scannen. Wanneer ze het dier hebben gevonden verschijnt het bijpassende dierenvriendje op het scherm met een interessant dierenweetje van museum Naturalis. Moet het kind voor een bezoek terugkomen? Dan zijn er de volgende keer nieuwe dieren te vinden en te verzamelen.

Samen ontdekken en leren

De Hospital Hero-app wordt voortdurend verbeterd door een team van verpleegkundigen, artsen, psychologen, ontwerpers en programmeurs, samen met kinderen en ouders.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten