De echo van Cor – De longen van de aarde zijn erg waardevol
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

De longen van de aarde zijn erg waardevol

De cartoon is er weer met de huisarts die als geneesmiddel een tuinwerkadvies geeft en dat is uiteraard heel gezond! Met je handen in de aarde wroeten is goed voor je, je gedachten verzetten terwijl je in de tuin aan het rommelen bent, werkt voor veel mensen positief. Onze tuin is daar eigenlijk iets te groot voor en wordt het soms een belasting. Dan is de gezondheidsclaim weer ver te zoeken. Tijd dus voor een kleiner huis met een kleinere tuin als je wat ouder wordt.

Wat in ieder geval ook belangrijk is voor ouderen is meedoen en daar is in “mijn” Helmond een nieuwe samenwerkingsvorm voor opgericht. Het project Aandacht voor ouderen’, dat betere samenwerking tussen professionals en vrijwilligers organiseert, heeft erkenning gekregen van het Oranjefonds en daarmee ook recht op subsidie. Goed geregeld, zeker met relatief veel ouderen in Helmond (alleen al 5500 kwetsbare 65+ers). Hopelijk heeft de “Aandacht” een goede toekomst en voldoende mensen die mee willen blijven doen.

Ook in Noord-Brabant, en wel in Oss, het Zorgbuurthuis, een plek waar je oud kunt worden in je eigen vertrouwde buurt. Kleine appartementen (15) met wel een grote gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en de mogelijkheid dat je eten, zorg en begeleiding geregeld wordt. Prima dus! We hebben er al vaker over geschreven: zo zou het moderne “bejaardenhuis” eruit moeten zien en gewoon landelijk geregeld dus. En als de grijze golf voorbij is, dan is zo’n huis ideaal voor onze jeugd.

En nog meer goed nieuws voor ouderen: een nieuw geneesmiddel vertraagd Alzheimer met een derde. Het is nog niet goedgekeurd en moet daarvoor dus eerst nog meer getest worden, maar het ziet er goed uit voor de toekomst. Laten we ervan uitgaan dat het over een paar jaar zover is en dan hebben de slimmerikken weer een probleem voor een groot gedeelte opgelost.

Goed Nieuws voor iedereen is de buurtbankjesdag, een ‘buurthuis’ in de open lucht en met veel groen als het even kan om de sociale samenhang te versterken. Top dus. Weten wie je buren zijn, samen dingen regelen om anderen te helpen indien nodig, gewoon gezellig kletsen enz. enz. Een goed idee tegen de toenemende polarisatie, geïnitieerd door stichting De Buurt. Niks mis mee in dit digitale tijdperk.

Dit alles zorgt ervoor dat het vertrouwen van mensen in elkaar groeit in tegenstelling tot het vertrouwen in de politiek. Goede zaak, ik had het niet verwacht eerlijk gezegd. Oprecht Goed Nieuws dus. Ook het vertrouwen in de gezondheidszorg is hoog en dat is ook heel mooi uiteraard. Wat wil je nog meer? Prima mensen om je heen in een goede gezondheid en voor mij dan ook nog eens in Helmond. Dan is je kostje wel gekocht, toch?

En als je kijkt naar Stichting Bolivia Komité Geldrop krijgt het vertrouwen in ieder een flinke duw in de rug met educatie als basis voor ontwikkeling en een betere toekomst. Met sinterklaasbezoeken geld ophalen en dat besteden aan kansarme jongeren in Latijns-Amerika verdient wel een pluim wat mij betreft. Met 3 belangrijke pijlers: persoonlijke begeleiding, antistrijkstokbeleid en continuïteit voor de hele studieduur heeft dit Komité al meer dan 100 afgestudeerden afgeleverd (in techniek, verpleging en onderwijs). Petje af voor deze club uit buurgemeente Geldrop-Mierlo.

Meer vertrouwen komt ook uit België, want wat blijkt? Ziekteverzuim daalt na afschaffing ziektebriefje voor één dag. Er werd meer verzuim verwacht, maar uit onderzoek blijkt dat die gratis eerste dag ervoor gezorgd heeft dat het ziekteverzuim met zelfs 5% gedaald is. En dat is natuurlijk Goed Nieuws en beter nog zelfs, veel mensen blijken het vertrouwen waard en dat is het beste nieuws van de dag. Politici laten we gemakshalve even buiten beschouwing (niet allemaal onbetrouwbaar trouwens, denk ik).

Even een uitstapje naar Frankrijk dat 2 miljard investeert om mensen op de fiets te krijgen en dat is heel mooi en sportief nieuws. We hebben het er al vaak over gehad: fietsen is goed voor je gezondheid en voor het milieu, dus ik ben er weer blij mee. 100.000 Kilometer fietspaden moeten er zijn gerealiseerd in 2030, dus er is voldoende werk aan de winkel. Ook de cultuuromslag om mensen uit de Citroën te krijgen zal nog een flink klusje worden, maar we hebben er vertrouwen in dat het op termijn gaat lukken. Zeker met de komst van de elektrische vélo zal ook de jeugd dit plan omarmen, gaan we vanuit.

Met het milieu in het Amazonegebied gaat het ook beter dan verwacht, de ontbossing daalt voor de 4de maand op rij en met de nieuwe president Lula da Silva (in de plaats van die Bolsonaro) heb ik er wel hoop op dat dit ook zo zal doorgaan die neerwaartse trend qua ontbossing. Goed voor de bevolking daar, maar ook zeker voor de rest van onze aardbol. De longen van de aarde zijn erg waardevol, we willen niet met z’n allen aan het zuurstofapparaat, toch!

Tot slot voor deze week Goed Nieuws uit België (waar ik volgende week ga fietsen en dus geen columnpje schrijf). UZ Brussel heeft een 4D CT-scanner die de doorbloeding van aders en slagaders nauwkeuriger in beeld brengt. De scanner maakt dynamische opnames van de bloeddoorstroming in de patiënt die weer erg belangrijk zijn om de juiste diagnose te stellen aangaande vaatlijden en de eventuele ingrepen die dan nodig zijn. Weer een knap staaltje werk van slimme mensen! Waar houdt het op? Ben zeer benieuwd wat ons nog allemaal te wachten staat …in positieve zin dan uiteraard!!

Tot over 2 weken als het goed is, je weet maar nooit.
Koop lokaal en niet in China.
Geef aan Oekraïne en wie het nog meer nodig heeft en aan Goed Nieuws uiteraard.
Stem niet op Trump en Erdogan.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten