VUB-onderzoeker test resistentie voor antibiotica met een smartphone
Auteur: Helena Van Damme - Bron en foto's: VUB - (A) Setup voor het uitvoeren van Optical Nanomotion Detection-techniek (ONMD) en weergave Escherichia colibacteriën (B) onder de optische microscoop en (C) bewerkt beeld dat de beweging van de bacteriën weergeeft: hoe roder de kleur, hoe meer de cellen bewegen.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) hebben een efficiënte en goedkope methode ontwikkeld voor het sneltesten van de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica. De techniek, “Optical Nanomotion Detection”, is extreem snel, nauwkeurig en vereist enkel een traditionele microscoop, uitgerust met een camera of een mobiele telefoon.

De Optical Nanomotion Detection-techniek (ONMD) beoordeelt de microscopische trillingen van bacteriecellen, die kenmerkend zijn voor levende organismen. De trillingen worden beschouwd als een ‘handtekening van het leven’. Ze houden namelijk aan zolang de bacterie leeft, maar stoppen onmiddellijk als het dood is. “Met de techniek bekomen we binnen 2 tot 4 uur een resultaat – in tegenstelling tot de huidige 24 uur die vereist is voor de meest voorkomende ziektekiemen en een maand voor tuberculose”, zegt Dr. Sandor Kasas van de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL). 

Antibioticagevoeligheidstests (AST) maken traditioneel gebruik van twee methoden: ofwel gebruikt men kweekmethoden waarbij bacteriën worden blootgesteld aan antibiotica, ofwel genetische methoden. De klassieke testen nemen tot 24 uur of langer in beslag voor langzaam groeiende bacteriën – een tijdsbestek dat in een klinische omgeving leven of dood kan betekenen. “Ondertussen zijn er wel snellere testen ontwikkeld maar die zijn vaak complex en duur”, zegt Willaert. “Onze techniek laat toe om het effect van antibiotica op bacteriën te testen met een eenvoudige microscoop en camera of smartphone.”

“De methode zal van pas komen om een pandemie van resistente kiemen te voorkomen”, zegt Willaert. Antibiotica-resistentie ontstaat wanneer bacteriën het vermogen ontwikkelen om de geneesmiddelen die bedoeld zijn om hen te doden, te verslaan. De resistentie van bacteriën tegen antibiotica is een wereldwijd probleem.

 In de Europese Unie zijn er jaarlijks 700.000 gevallen van infecties waarbij de antibiotica niet aanslaat. In 2019 was het fenomeen wereldwijd verantwoordelijk voor ten minste 1,27 miljoen doden. De nieuwe techniek kan worden toegepast op een breed scala aan bacteriën. “Het is een game-changer voor iedereen die ooit met schadelijke bacteriën in contact komt”, zegt Willaert. “Wij allemaal dus.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten