Toekomstmuziek: vlees eten zonder dieren te slachten én klimaat en milieu sparen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Mosa Meat

Met de ingebruikneming van een ontwikkelingscentrum voor industriële productie in Maastricht heeft Mosa Meat de eerste stap gezet naar een jaarlijkse productie van honderdduizenden kweekvleesburgers. In eerste instantie bedoeld voor de Europese markt, maar ook daarbuiten wil het Limburgse bedrijf expanderen. Met deze uitbreiding van faciliteiten naar 7.340 m2 wordt het de grootste kweekvleescampus ter wereld.

Mosa Meat noemt zich een onderneming in  levensmiddelentechnologie en richt zich op het maken van rundergehaktproducten. Het vleesbereidingsproces begint met het nemen van monsters ter grootte van een peperkorrel van cellen van Limousin-koeien. De cellen worden vervolgens geïsoleerd tot spieren of vet en gevoed met een voedzaam groeimedium, dat uiteindelijk lijkt op gemalen hamburgervlees met exact dezelfde genetische code als de koeien. In mei 2021 organiseerde Mosa Meat een proeverij van zijn kweekvet. Mede-oprichter Peter Verstrate beschreef bij die gelegenheid Mosa-vet als een “overweldigende dierlijke signatuur”, zelfs krachtiger dan conventioneel vet.

‘Het wereldwijde voedselsysteem fundamenteel hervormen.’

Het Limburgse bedrijf is opgericht in 2016 als een spin-off van de Universiteit Maastricht. Het streeft naar het maken van ‘exact hetzelfde rundvlees waar mensen dagelijks van genieten, maar dan op een manier die beter is voor mensen, dieren en de planeet’. Het heeft als missie ‘het wereldwijde voedselsysteem fundamenteel te hervormen’. Mosa Meat wordt ondersteund door investeerders als Blue Horizon, M Ventures, Bell Food Group, Nutreco, Mitsubishi Corporation en Leonardo DiCaprio.

“We hebben met het ontwikkelingscentrum 2.760 vierkante meter toegevoegd aan onze onderzoeks- en productieruimtes, wat het totale oppervlak op 7.340 vierkante meter brengt”, zegt Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat. “Dit maakt ons de grootste kweekvleescampus ter wereld en biedt een stevige basis voor onze Europese en wereldwijde commercialiseringsplannen.”

Terwijl de wereldwijde vleesconsumptie tegen 2030 naar verwachting met meer dan
40% zal groeien, is Mosa Meat onderdeel van een groeiende wereldwijde beweging om
de manier waarop vlees wordt geproduceerd te hervormen. Het bedrijf richt zich op het produceren van rundvlees, met name vanwege de klimaatimpact van de huidige productiemethode.
In slechts een paar jaar tijd is Mosa Meat gegroeid naar meer dan 160 medewerkers, waarvan meer dan 80 wetenschappers en het grootste aantal gepromoveerden in de branche.

Bestuursvoorzitter Maarten Bosch zegt de consument graag een manier van vlees eten aan te bieden  zonder de grote impact op klimaat en milieu en zonder dieren te hoeven slachten. “Dit is duurzaam én diervriendelijk”, aldus Bosch. Mosa Meat kweekt vlees op basis van rundercellen. Omdat het vlees buiten het dier om groeit, is het straks niet meer nodig om honderden miljoenen dieren per jaar te slachten.
De kweekvleesburger van Mosa Meat bestaat voor tweederde uit gekweekte spier- en vetcellen uit het laboratorium. Alle cellen zijn vermeerderd uit diercellen die als biopt uit drie Limousin-koeien zijn gehaald. Het overige derde deel van de hamburger bestaat uit soja-bestanddelen.

Acteur Leonardo DiCaprio adviseur en investeerder

Acteur Leonardo DiCaprio is als adviseur en investeerder toegetreden tot het Limburgse bedrijf. De Amerikaan ziet kweekvlees als oplossing voor de klimaatverandering, omdat er minder broeikasgassen bij vrijkomen dan bij de gangbare vleesveeteelt. DiCaprio investeert ook in het Israëlische Aleph Farms, dat eveneens werkt aan gekweekt vlees.
Hoeveel de Oscarwinnaar in Mosa Meat en Aleph Farms steekt, hebben beide bedrijven niet bekend gemaakt. Eerder heeft hij geïnvesteerd in Beyond Meat, een Amerikaanse fabrikant van plantaardige vleesvervangers.
DiCaprio ziet zijn investering vooral als stap tegen klimaatverandering. Zijn motivatie:“Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons wereldwijde voedselsysteem fundamenteel te hervormen. Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de wereldwijde vraag naar rundvlees te voldoen en tegelijkertijd enkele van de meest urgente problemen van de huidige rundvleesproductie op te lossen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten