Normaal welzijn bij kinderen die via geassisteerde voortplanting geboren worden
Auteur: Helena Van Damme - Bron: University of Cambridge - Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Uit een belangrijke studie blijkt er geen verschil in psychologisch welzijn of kwaliteit van gezinsrelaties te bestaan tussen kinderen die via geassisteerde voortplanting zijn geboren en kinderen die op natuurlijke wijze zijn geboren. De sterke kinderwens en de band tussen ouder en kind die daaruit ontstaat, lijkt de hindernissen te overtroeven.

Professor Susan Golombok: ‘De studie van onderzoekers van de Universiteit van Cambridge is de eerste die de langetermijneffecten onderzoekt van geassisteerde voortplanting op het ouderschap en het effect op kinderen, en ook de eerste die het effect onderzoekt van de leeftijd waarop kinderen te horen kregen dat ze verwekt waren door eiceldonatie, spermadonatie of draagmoederschap.’

De resultaten geven aan dat de afwezigheid van een biologische band tussen kinderen en ouders de ontwikkeling van positieve relaties tussen hen niet belemmert. De bevindingen ontkrachten eerdere veronderstellingen dat kinderen die door middel van geassisteerde voortplanting zijn geboren, in het nadeel zijn wat betreft welzijn en familierelaties omdat zij geen biologische band met hun ouders hebben.

“Ondanks de bezorgdheid van mensen doen gezinnen met kinderen die geboren zijn door middel van geassisteerde voortplanting door derden – of dat nu een eiceldonor, spermadonor of een draagmoeder is – het goed tot op volwassen leeftijd”, aldus Susan Golombok, emeritus hoogleraar familieonderzoek en voormalig directeur van het Centre for Family Research van de Universiteit van Cambridge, die de studie leidde.

Ze ontdekten ook dat moeders die hun kinderen in hun kleutertijd begonnen te vertellen over hun biologische afkomst, positievere relaties met hen hadden, en de moeders zelf hadden minder last van angst en depressie. De meeste ouders die openheid van zaken gaven, deden dat op vierjarige leeftijd en vonden dat het kind het nieuws goed opnam. Dit wijst erop dat openheid over de afkomst van het kind op jonge leeftijd voordelen biedt.

Er vallen ook twee minder positieve punten te melden. Onderzoekers ontdekten namelijk dat moeders van eiceldonaties gevoelig minder positieve familierelaties aangaven dan moeders van spermadonaties. Dit zou het gevolg kunnen zijn van de onzekerheden van sommige moeders over de afwezigheid van een genetische band met hun kind. Het team vond ook dat jongvolwassenen die via spermadonatie waren verwekt, mindet goede gezinscommunicatie meldden dan degenen die via eiceldonatie waren verwekt.

Golombok besluit met een positieve noot: “Wat dit onderzoek uitwijst, is dat het krijgen van kinderen op een geassisteerde manier geen diepgaande invloed heeft op hoe gezinnen functioneren. Een sterke kinderwens en open communicatie lijken de hindernissen te overtroeven.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten