‘Samen Beslissen’: een nieuwe en bijzondere studierichting voor verpleegkundigen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; Zuyderland Medisch Centrum

Sinds kort kent Zuyd Hogeschool in Limburg een nieuwe en bijzondere studierichting: ‘Samen Beslissen door Verpleegkundigen’. Deze richt zich op onderzoek naar de rol van de verpleegkundige bij het proces tussen de zorgprofessional, verpleegkundige en patiënt. Hierin bespreken ze gezamenlijk de keuzes over gezondheid, zorg en behandeling die het beste bij de patiënt passen. De nieuwe studierichting is in nauwe samenwerking met Zuyderland Medisch Centrum tot stand gekomen. Ze is bovendien uniek, omdat er nog relatief weinig kennis is over de rol van verpleegkundigen in het proces van samen beslissen.

De activiteiten van de nieuwe studierichting zullen naar verwachting bijdragen aan de professionalisering van verpleegkundigen, studenten en docenten. Specifiek ten aanzien van verpleegkundigen verstevigt de ontwikkeling van deze rol ook de positie van het verpleegkundig leiderschap. Zuyderland Medisch Centrum is ambitieus om de beroepsgroep van verpleegkundigen te ondersteunen in hun verdere professionalisering. Een van de onderdelen van deze professionaliseringsslag is verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek. Met de start van de nieuwe studierichting wil het ziekenhuis deze ambitie versterken.

“Voor patiënten is de mogelijkheid om samen te beslissen niet altijd vanzelfsprekend.”

Dr. Albine Moser, bijzonder lector van de nieuwe studierichting: “Voor patiënten is de mogelijkheid om samen te beslissen niet altijd vanzelfsprekend, terwijl een groot deel juist de behoefte heeft om samen te beslissen over zaken die zij belangrijk vindt. Voor patiënten draait de verpleegkundige zorg om het leven en voor verpleegkundigen om de gezondheid. De patiënt en verpleegkundige zoeken samen naar de best passende zorg. Daarbij is de verbinding naar de interprofessionele context van groot belang. De verpleegkundige, andere zorgverleners en de patiënt – met de naasten – voeren met elkaar een of meer gesprekken. Verpleegkundigen kunnen in het ‘Samen Beslissen-proces’ verschillende rollen vervullen: als primaire zorgverlener, als besliscoach en als lid van een interprofessioneel team. Ik verheug mij erop om samen met patiënten en naasten, verpleegkundigen, andere zorgverleners en verpleegkundige onderzoekers van Zuyderland invulling te geven aan de bijzondere leerstoel ‘Samen Beslissen’. Ik wil me daarbij ook inzetten voor het leveren van een bijdrage aan de verbinding tussen onderwijs, praktijk en onderzoek van Zuyd en Zuyderland.” 

De nieuwe studierichting sluit nauw aan bij de gezamenlijke strategische thema’s van het ziekenhuis en het domein ‘Gezondheidszorg & Welzijn’ van de hogeschool. Met de start van de nieuwe studierichting wordt de samenwerking tussen Zuyderland Medisch Centrum en Zuyd Hogeschool verder geïntensiveerd en het onderzoek op dit gebied uitgebreid en verdiept.

Sterk verankerd

Zuyd Hogeschool is met 14.671 studenten, 34 bachelor- en 9 masteropleidingen, 3 associate degrees en 1 prebachelor, 12 vestigingen in 3 steden, 29 lectoraten, gemiddeld 7.000 stages en 2.500 afstudeerprojecten per jaar, én met een voorgeschiedenis die ruim 100 jaar teruggaat, sterk verankerd in Limburg en de Euregio Maas-Rijn. Hiermee levert de onderwijsinstelling een belangrijke bijdrage aan de economische en maatschappelijke ontwikkelagenda van deze regio.

Zuyderland Medisch Centrum is met 4550 medewerkers de grootste werkgever van Limburg. Er werken 124 medisch specialisten in loondienst en 297 vrijgevestigde medisch specialisten. Het telt 980 bedden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten