Deens experiment: ook naar foto’s van eten kijken kan honger stillen
Bron: IPS - Afbeelding van cattalin via Pixabay

Herhaaldelijk naar foto’s van eten kijken kan de honger stillen, blijkt uit Deens onderzoek. De wetenschappers hopen dat het tot nieuwe methoden kan leiden in de strijd tegen overgewicht.

Eten is alomtegenwoordig op het internet: eindeloze posts op sociale media, maar vooral ook advertenties. Het idee erachter is dat beelden van voedsel onze honger wekken en ons aanzetten om producten te kopen.

Maar uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Aarhus in Denemarken blijkt dat de beelden ook een tegenovergesteld effect kunnen hebben. Als we herhaaldelijk foto’s van hetzelfde product zien, kan dat ook een gevoel van verzadiging oproepen.

“In onze experimenten hebben we aangetoond dat wanneer de deelnemers dertig keer dezelfde voedselfoto zagen, ze zich meer verzadigd voelden dan voordat ze de foto hadden gezien”, zegt Tjark Andersen, die doctoreerde met de studie. “Deelnemers die de foto erg vaak hadden gezien, kozen ook een kleinere portie dan wie de foto maar drie keer had gezien.”

Je hersenen bedriegen

Het effect klinkt misschien vreemd maar is eigenlijk heel natuurlijk, legt Andersen uit. “Eetlust is nauwer verbonden met cognitieve perceptie dan de meesten van ons denken. Hoe we over ons eten denken, is erg belangrijk”

Uit eerder onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de gedachte aan een beet in een sappige appel dezelfde hersengebieden activeert als een daadwerkelijke hap van een appel.


“Je krijgt een fysiologische reactie op iets waar je alleen maar aan hebt gedacht. Daarom kunnen we ons volledig tevreden voelen zonder iets te eten”, zegt hij.

Andersen verwijst ook naar een eerdere studie rond snoepjes: nadat mensen rode snoepjes hadden gegeten tot ze niet meer konden, blijken ze toch nog geïnteresseerd in een gele variant, zelfs als beide kleuren exact dezelfde smaak hebben. “Daarom kun je na het hoofdgerecht echt een vol gevoel hebben, maar toch nog steeds ruimte hebben voor een toetje”, zegt hij.

Strategie voor gewichtsverlies

De wetenschappers hopen dat hun bevindingen kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht. Sinds 1975 is het aantal mensen met overgewicht wereldwijd verdrievoudigd, en volgens de WHO is obesitas een van de grootste gezondheidsuitdagingen. De hoofdoorzaken: te weinig beweging, maar ook te veel en te ongezond voedsel.

Misschien kunnen de resultaten van het onderzoek leiden tot nieuwe methoden om de eetlust onder controle te houden, zegt Andersen.

“Stel je een app voor op basis van Google-search. Krijg je bijvoorbeeld trek in pizza, dan open je de app en kies je voor foto’s van pizza, terwijl je je voorstelt hoe je die opeet. Op die manier kan je een gevoel van verzadiging krijgen en gewoon geen zin meer hebben.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten