Een treincoupé voor mensen met dementie om herinneringen op te halen en contact te maken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Alzheimer Nederland

Ruim 600 verzorgingshuizen hadden graag treinonderdelen voor de Hoofdreiscoupé van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Alzheimer Nederland willen hebben, maar daarvoor zijn niet voldoende materialen en onderdelen beschikbaar. Uit 600 aanmeldingen zijn 22 verzorgingshuizen geselecteerd voor een Hoofdreiscoupé. Het is een nagemaakte treincoupé met echte banken, een treintafeltje, bagagerek en kantelprullenbak, die mensen met dementie de mogelijkheid biedt weer met de trein te reizen zonder daarvoor de deur uit te hoeven, om herinneringen op te halen én contact te maken.

Tijdens hun werk krijgen NS’ers af en toe te maken met reizigers met dementie. Een reiziger die in de trein zijn vrouw kwijt is of een reiziger die plotseling niet meer weet hoe hij moet inchecken. Daarom zijn Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ begonnen. ‘Samen dementievriendelijk’ ontwikkelde een onlinetraining waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier leren omgaan. De training is inmiddels ruim 1250 keer gevolgd. Met de treincoupés willen Alzheimer Nederland en NS opnieuw aandacht vragen voor deze onlinetraining. Twee jaar geleden introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Deze treincoupé ‘reisde’ in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies.

Welkome afleiding

Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland: “De treincoupé kan ingezet worden naast andere activiteiten in het verpleeghuis. We hebben gezien dat de treincoupé welkome afleiding biedt en een bijzonder plekje om een praatje met elkaar te maken. Idealiter worden daarbij ook beelden van de omgeving vertoond zoals ook bij de Hoofdreiscoupé het geval was.”

Eén op de vijf mensen krijgt dementie

In Nederland zijn ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.

Hergebruik van oude treinonderdelen

De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers. Dit wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van NS die zich inzetten voor de stichting KaNS Centraal. NS streeft naar 100% circulaire treinen en kijkt daarom goed of treinmateriaal hergebruikt kan worden of ergens anders een nieuwe bestemming kan krijgen. Ter illustratie, de NS-dubbeldekkers worden gemoderniseerd waardoor ze nog eens 20 jaar mee kunnen. Maar liefst 99 procent van al het materiaal komt terug in de nieuwe trein, krijgt een tweede leven of wordt gerecycled.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten