Het eerste schip op waterstof is in de vaart genomen – een absolute mijlpaal
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Future Proof Shipping

Het is zo ver! Het eerste schip op waterstof is gisteren – donderdag 25 mei – in de (binnen)vaart genomen. Uiteraard met een feestelijk tintje: minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, reikte het eerste A0-emissielabel uit aan het bedrijf Future Proof Shipping (FPS) in Rotterdam. Een schip met label A0 kan als klimaatneutraal en emissieloos worden beschouwd. Het betreffende schip ‘De Maas’ voer eerst op diesel, maar is omgebouwd naar een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1.

Het schip maakte donderdag zijn eerste reis, van Alblasserdam naar Rotterdam. De komende jaren wordt het gecharterd door Nike, dat wekelijks honderden containers klimaatneutraal en emissieloos gaat vervoeren tussen Rotterdam en het Belgische Meerhout in de provincie Antwerpen. Eerder deze week introduceerde Nike de H2 Barge 1 op zijn European Logistics Campus in het Belgische Laakdal. Als onderdeel van zijn reis naar een koolstofvrije en afvalvrije toekomst, werkt Nike samen met Future Proof Shipping en BCTN Network of Inland Terminals om emissievrije scheepvaart te versnellen.

In brandstofcellen aan boord van de H2BARGE1 wordt waterstof omgezet in elektriciteit. Naast de brandstofcellen heeft het schip ook accu’s aan boord. FPS heeft vorig jaar nog twee schepen gekocht, die worden omgebouwd tot waterstofschepen. Minister Harbers noemde de ‘maiden voyage’ van De Maas ‘een absolute mijlpaal voor de binnenvaart.’ De bewindsman sprak over het doel om in 2030 ten minste 150 emissieloze binnenvaartschepen te hebben. “In die opgave zijn alternatieve brandstoffen, zoals waterstof, onmisbaar. Ik wil de eigenaar van dit bijzondere schip, Future Proof Shipping, dan ook feliciteren met deze primeur.”

De overheid wil de sector ondersteunen om de transitie naar waterstofschepen de komende jaren te stimuleren. Uit het klimaatfonds is 178 miljoen euro beschikbaar om waterstof te introduceren in de binnenvaart en het zware wegtransport.
Het emissielabel voor binnenvaartschepen is ontwikkeld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart. Schippers kunnen hiermee laten zien hoe goed ze presteren op CO2-uitstoot en luchtkwaliteit. Het ministerie verwacht deze zomer met een aantal stakeholders uit de binnenvaartsector een convenant af te sluiten over brede toepassing van het emissielabel. Het label kan richting de toekomst voordelen opleveren voor schippers, bij bijvoorbeeld bij de toegang tot havens of financiering.

Regels voor varen op waterstof zijn er nog niet, daarom heeft de H2 BARGE 1 een ontheffing gekregen om de komende vijf jaar te kunnen varen. Het doel is om in 2026 de regels voor varen op waterstof rond te hebben.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten