Van muppetbloem tot moskikker: 380 nieuwe soorten ontdekt in Zuidoost-Azië
Bron: IPS - Afbeelding van Simon Berger via Pixabay

Een vis die van kleur kan veranderen, een orchidee die eruitziet als een muppet en een boomkikker met een huid die veel weg heeft van mos: deze en nog 377 andere nieuwe soorten zijn door wetenschappers ontdekt in het stroomgebied van de Mekong in Zuidoost-Azie.

Eerder deze week is het rapport verschenen waarin de nieuwe soorten staan beschreven: 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier.

Aan de studie werkten in de voorbije twee jaar honderden wetenschappers van over de hele wereld mee in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) laat de plublicatie samengaan met een oproep aan de plaatselijke overheden om deze “zeldzame en verbazingwekkende wezens” en hun leefgebieden te beschermen.

Miljoenen jaren overleefd

“Deze opmerkelijke soorten zijn misschien nieuw voor de wetenschap, maar ze hebben gedurende miljoenen jaren overleefd en zijn geëvolueerd in de Mekong-regio. Het herinnert ons eraan dat ze er al heel lang waren voordat de mens naar deze regio verhuisde”, zegt K. Yoganand, van WWF-Greater Mekong.

De nieuwe soorten staan onder druk door zaken als ontbossing, de aanleg van wegen, vervuiling, ziektes die door menselijke activiteiten worden verspreid en de verwoestende gevolgen van de illegale handel in wilde dieren en planten.

Blauwe kuif en muppetkleuren

Onder de nieuwe soorten zijn verschillende tot de verbeelding sprekende wezens zoals een agressieve hagedis met blauwe kuif, die van kleur verandert als verdedigingsmechanisme; een vleermuis met opvallend dikke duimpjes; een miniatuurorchidee met roze en felgele kleuren die daardoor op de ‘Mahnamahna-muppets’ lijkt.

Andere soorten zijn een krokodillensalamander die in Vietnam wordt bedreigd door houtkap en door het gebruik als traditioneel middel tegen buikpijn en parasitaire infecties; en een kromtenige gekko die in bomen leeft en de bek agressief opent terwijl hij heen en weer zwaait met zijn staart als hij zich bedreigd voelt.

Om de achteruitgang van wilde dieren aan te pakken in wat de wetenschappers “een hotspot aan biodiversiteit” noemen versterkt WWF het beheer van beschermde gebieden en zet de organisatie zich actief in tegen de illegale handel in wilde dieren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten