Van oud asfalt een nieuwe (asfalt)weg maken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto BAM Infra

Van oud asfalt een nieuwe weg maken. Het is een gloednieuwe techniek die in Nederland nog niet eerder door wegenbouwer BAM Infra is toegepast. Het is gebeurd in de Noord-Brabantse gemeente Moerdijk waar de Oude Heijningseweg van een proefvak wegverharding is voorzien. Van de bestaande asfaltverharding is een nieuwe verhardingslaag gemaakt door toepassing van een ‘koude recyclingtechniek’. Hiermee wordt de CO2-uitstoot gereduceerd en het gebruik van primaire grondstoffen aanzienlijk teruggebracht. De belangstelling vanuit andere gemeenten was groot, want qua duurzaamheid is deze methode revolutionair.

Een ander groot voordeel is dat de fabricage ter plekke gebeurt. Er is dus geen transport nodig van of naar een asfaltcentrale. De eerste machine freest het oude asfalt weg, daarna volgt een ‘treintje’ van verschillende wagens en machines die het nieuwe materiaal ter plekke produceren en aanbrengen. Het materiaal hoeft, in tegenstelling tot gewoon asfalt, niet verhit te worden, wat veel gas- en CO2-uitstoot bespaart.

Win-winsituatie

BAM Infra was op zoek naar een locatie waar ze een proef kon uitvoeren met de nieuwe recyclingtechniek. “En daar hebben we elkaar gevonden”, stelt duurzaamheidswethouder Bennie Blom van de gemeente Moerdijk. “Een win-winsituatie. BAM Infra kan aan de slag met deze qua duurzaamheid revolutionaire methode. En wij als gemeente kunnen weer een mooie stap zetten in het verminderen van onze CO2-uitstoot en het hergebruiken van materialen, zodat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Allebei belangrijk als het gaat om onze duurzaamheidsambities. En net zo belangrijk: we hebben straks een Oude Heijningseweg die weer zo’n 20 jaar meekan.”

Duurzaamheidsambities

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s in de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, naast digitalisering en industrialisatie. Vanaf 2025 wil het alle vrijkomend bouwafval hergebruiken en vanaf 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen zijn gehalveerd

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten