Bestraling op het hart voor levensbedreigende ritmestoornissen is Belgische primeur
Bron: UZ Leuven - Foto: www.driesrengle.be

Cardiologen en radiotherapeuten in UZ Leuven slaan de handen in elkaar voor een nieuwe behandeling waarbij patiënten met een ernstige hartritmestoornis op het hart bestraald worden. Na positieve resultaten van deze bestralingstechniek in het buitenland, werd deze nu voor het eerst ook in België toegepast.

Recente vooruitgang in beeldvormings- en bestralingstechnieken maakt een gerichte bestraling op het aangetaste deel van het hart mogelijk, waarbij het gezonde hartweefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. Die techniek wordt al enkele jaren ingezet voor de behandeling van kwaadaardige tumoren.

Specifiek gaat het om patiënten met ritmestoornissen afkomstig uit de kamers van het hart (ventrikel tachycardie). De ritmestoornissen treden typisch op bij mensen met onderliggende hartziekten, die bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad, en vereisen meestal een behandeling met een implanteerbare defibrillator.

Prof. dr. Joris Ector, cardioloog in UZ Leuven: “Ondanks goede medicatie en cardiologische interventies, kunnen we deze hartritmestoornis niet bij elke patiënt onder controle brengen. Daardoor hebben de patiënten een hoger risico op hartfalen en een verminderde levenskwaliteit. De samenwerking tussen cardiologen en radiotherapeuten biedt onze patiënten een bijkomende behandelingsoptie.”

Dr. Patrick Berkovic, radiotherapeut-oncoloog in UZ Leuven: “Patiënten die ondanks de standaard behandeling last hebben van episoden van ritmestoornissen of patiënten die deze behandeling niet aankunnen, komen in aanmerking voor de nieuwe behandeling waarbij een specifiek deel van het hart eenmalig bestraald wordt om zo de ritmestoornis drastisch te verminderen.”

Dr. Bert Vandenberk, cardioloog in UZ Leuven: “Om te komen tot een uniforme en optimale behandeling voor deze groep patiënten, is het nodig hen te behandelen in een beperkt aantal centra, waar de combinatie van bijzondere expertise en optimale samenwerking wat betreft diagnostiek, beeldvorming, cardiologie en radiotherapie aanwezig is.”

Bestraling op het hart voor levensbedreigende ritmestoornissen is vooral geschikt voor oudere patiënten met een ziek hart, waarbij de klassieke behandelingen niet meer werken. De focus ligt daarbij op het verlichten van hun last.

De eerste behandeling verliep vlot en de patiënt stelt het goed.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten