Dwarslaesie-patiënt bestuurt als eerste ter wereld benen vanuit hersenen dankzij innovatieve technologie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Sint Maartenskliniek

De 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam is als dwarslaesie-patiënt in staat om zijn benen aan te sturen vanuit zijn hersenen. Dat gebeurt met behulp van implantaten op zijn hersenen en in zijn ruggenmerg. De innovatieve technologie hiervoor is ontwikkeld door de gerenommeerde Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine in samenwerking met het Eindhovense medisch technologiebedrijf ONWARD. De dwarslaesie-afdeling van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek droeg na het behandeltraject bij aan het onderzoek en monitorde het gebruik van de implantaten. In Nederland wordt de innovatieve technologie waarmee Gert-Jan geholpen is om weer te kunnen lopen ‘een wereldprimeur’ genoemd. Over de wereldprimeur is nu gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsmagazine ‘Nature’.

ONWARD Medical NV is gespecialiseerd inmedische technologie. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve therapieën om beweging, onafhankelijkheid en gezondheid te herstellen bij mensen met een dwarslaesie. Bij de Sint Maartenskliniek draait alles om de menselijke beweging. Als gespecialiseerd ziekenhuis is het in Nederland en Europa toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging.

“Dan kun je tenminste nog je neus krabben als je jeuk hebt.”

Gert-Jan Oskam kreeg in 2011 een dwarslaesie. Zijn behandelaar vertelde hem destijds: “Je zult straks waarschijnlijk alleen je arm kunnen bewegen, dan kun je tenminste nog je neus krabben als je jeuk hebt.” Ondanks zijn motivatie en het trouw volgen van zijn therapie was er een grens in wat hij kon bereiken. “Ik had het gevoel dat er meer mogelijk moest zijn”, vertelt Gert-Jan.

Zenuwprikkels

Tijdens zijn revalidatietraject bij de Sint Maartenskliniek kreeg Gert-Jan in 2016 eerder de mogelijkheid om deel te nemen aan het succesvolle STIMO-onderzoek, waarbij professor Courtine erin slaagde om met een implantaat in het ruggenmerg de gedeeltelijk verlamde benen aan te sturen via zenuwprikkels. Hierdoor was de Nederlander in staat om weer te lopen met behulp van elleboogkrukken.

Implantaten op de hersenen via computer naar het ruggenmerg

Vorig jaar kreeg hij de mogelijkheid om deel te nemen aan het vervolgonderzoek dat met behulp van ‘Brain-Spine Interface Technology’ een stap verder ging door het plaatsen van implantaten op de hersenen. De twee implantaten op de hersenen registreren als Gert-Jan wil gaan lopen. Vervolgens gaat het signaal via een computer naar het implantaat in zijn ruggenmerg, die zijn beenspieren activeert. Hierdoor komt het lopen een stap dichter bij natuurlijke aansturing. Het is de eerste keer dat deze gecombineerde technologie op een mens is toegepast.

Zelfstandiger lopen

De Sint Maartenskliniek hielp Gert-Jan verder met zijn revalidatie nadat het behandeltraject in Zwitserland was afgerond. Ook monitorden zij daarbij actief de bruikbaarheid van het systeem in de thuissituatie. De 40-jarige is tevreden met de resultaten. “Het systeem biedt veel mogelijkheden en helpt me om zelfstandiger te kunnen lopen.”

Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek geeft aan: “Dit is een belangrijke eerste stap in toepassing van deze technologie in patiëntenzorg.”

Hoopvol in de toekomst voor een bredere patiëntengroep

De Sint Maartenskliniek is trots op de prestaties van Gert-Jan en dankbaar dat ze hebben kunnen bijdragen aan het onderzoek van professor Grégoire Courtine en ONWARD. “Het zal helaas nog even duren voordat deze technologie echt breed toegepast kan worden,” zegt revalidatiearts Ilse van Nes. “Wel ben ik heel hoopvol dat deze technologie in de toekomst voor een bredere patiëntengroep kan worden toegepast.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten