Toyota en VDL samen de Europese markt op met emissievrije zware waterstoftrucks
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto VDL Special Vehicles

Toyota Motor Europe (TME) in Brussel en VDL Special Vehicles (VDL) in Eindhoven gaan samen de Europese markt op met de productie van emissievrije zware waterstoftrucks. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van de brandstofceltechnologie van Toyota. Toyota wil met de samenwerking bereiken tegen 2040 volledig koolstofneutraal te zijn.

Toyota ziet een aanzienlijk potentieel in het gebruik van waterstofvrachtwagens om zijn logistieke routes koolstofarm te maken. De lagere massa van waterstofsystemen maakt een zwaardere lading mogelijk en het snel tanken van waterstof is essentieel voor transport met een hoge bezettingsgraad. Waterstof kan een vrachtwagen net zo snel tanken als diesel.

VDL Special Vehicles zal deze zomer al de eerste brandstofceltruck leveren, gevolgd door meer voertuigen die in het najaar van 2023 geproduceerd en beoordeeld zullen worden op de logistieke routes van TME. VDL Special Vehicles bouwt de trucks op basis van ingekochte DAF-vrachtwagens zonder motorblok en versnellingsbak. Ze worden voorzien van de elektrische aandrijflijn van VDL en van brandstofcellen van Toyota. De samenwerking met Toyota past in de langetermijnvisie van beide bedrijven om de transportlogistiek koolstofvrij te maken en de ecologische voetafdruk van Toyota te verkleinen naast de elektrificatie van personenauto’s.

Sleutelrol in groei Europees waterstofecosysteem

Brandstofcelvrachtwagens spelen een sleutelrol in de groei van het bredere Europese waterstofecosysteem en ondersteunen het koolstofarm maken van transport en een ecologische energietransitie sterk. Zware voertuigen zijn cruciaal voor het genereren van een gezonde vraag- en aanboddynamiek voor waterstof. De winstgevende feedbackloop zal de ontwikkeling van een duurzame infrastructuur stimuleren, terwijl andere nieuwe mobiliteitstoepassingen kunnen ontstaan. De infrastructuur voor waterstofvrachtwagens kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere waterstofvoertuigen die gebruik kunnen maken van dezelfde waterstoftankstations. Dit nieuwe vrachtwagenproject is een van de vele projecten die Toyota onlangs heeft uitgevoerd met meerdere partners, waaronder die voor lichte bedrijfsvoertuigen, boten, treinen en bussen, met als doel de overgang naar een waterstofeconomie te versnellen.

Specifieke waterstoftraining voor VDL-personeel

Inmiddels is VDL Special Vehicles begonnen met een uitgebreide specifieke waterstoftraining van het personeel. Om veilig te kunnen werken aan waterstofvoertuigen is in Nederland geen norm, zoals die wel voor elektrische voertuigen, is opgenomen. Met de introductie van door waterstof ondersteunde voertuigen doen nieuwe technologieën hun intrede in de automobielbranche. Aan deze technologieën zijn ook nieuwe risico’s verbonden, De risico’s hier zijn de aanwezigheid van hoge elektrische spanningen en hoge drukken tot meer dan 700 bar. De opleiding ‘Waterstof Basis’ van VDL Special Vehicles richt zich specifiek op de basiskennis over waterstofvoertuigen. De VDL-medewerkers die gaan werken aan waterstof bewegende voertuigen hebben de training ‘Waterstof Technicus’ gevolgd. Deze richt zich specifiek op de techniek van waterstofvoertuigen. Dit geldt voor zowel brandstofcel- als verbrandingsmotor-onafhankelijke voertuigen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten