Kinderen sneller opgeknapt met een ‘roesje’ in plaats van algehele narcose
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Hebi B. via Pixabay

Kinderen die in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam een kleine ingreep ondergaan, zoals een punctie of een biopt, hoeven hiervoor niet meer onder algehele narcose. Sedatie, ook wel een roesje genoemd, volstaat. Dit biedt voordelen voor de kinderen, naasten en het ziekenhuis.

Kinderen hoeven dus niet meer naar de operatiekamer. Dat scheelt tijd, omdat de hygiëne-eisen op een operatiekamer strikt zijn. Kinderen en hun ouders hoeven zich niet eerst om te kleden. Ook kunnen ouders dichter in de buurt blijven. Dat helpt om de ingreep wat minder spannend te maken, zowel voor het kind als de ouders. Bovendien zijn kinderen na een sedatie sneller opgeknapt dan na een algehele narcose. Twee physician assistants (PA) van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis kunnen deze sedaties zelfstandig uitvoeren. Een anesthesioloog is op afroep beschikbaar. Anesthesioloog Lonneke Staals is enthousiast: “We willen binnenkort het aantal sedaties uitbreiden. Veel ingrepen blijken zich hiervoor te lenen. Denk aan gipswissels, wondverzorgingen en het verwijderen van drains.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten