Jaarlijks vallen er nog steeds te veel gewonden en overlijden er kinderen door een verkeersongeval. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15-jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor te veel jonge verkeersslachtoffers. In de Noord-Brabantse gemeente Veldhoven wordt actief meegedacht aan het ‘opvoeden’ van kinderen voor een veilige plaats in het verkeer. Daar richt de Stichting Veldhoven Samen Verkeersveilig (VSV) zich op het vergroten van de verkeersveiligheid in deze vestigingsstad van chipmaker ASML. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar jongeren en ouderen, waarvoor talrijke verschillende activiteiten worden georganiseerd. De meest recente uitbreiding aan de reeks is een cursus ‘Dode hoek’ op alle 13 basisscholen in Veldhoven.
Want, zo zegt de stichting, om dodehoekongevallen te voorkomen, is het belangrijk dat (brom)fietsers en vrachtauto’s fysiek van elkaar worden gescheiden. Het scheiden van verkeerssoorten met grote massaverschillen is volgens haar een belangrijk principe voor verkeersveiligheid. “Het verschil in massa is bijzonder groot bij fietsers en vrachtauto’s. Mengen leidt vroeg of laat tot aanrijdingen, waarvan de afloop zeer ernstig zal zijn.”
De basisschoolkinderen wordt daarom een tweetal vuistregels geleerd:
- Blijf rechts en ruim achter de vrachtauto
- Houd meer dan drie meter afstand
In samenwerking met de Veldhovense transportondernemer Baetsen Transport staat er bij de school een vrachtauto klaar om de leerlingen in de praktijk te laten zien hoe ze met deze vuistregels om moeten gaan en waarom dit belangrijk is. De kinderen nemen zelf plaats achter het stuur op de stoel van de vrachtwagenchauffeur. Zo zien ze hoe hun medeleerlingen in de hoek verdwijnen en niet zichtbaar zijn op de buitenspiegel.
App met tips om het verkeer te oefenen
Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) nemen ouders nemen hun kinderen te weinig mee in het verkeer, waardoor ze niet goed genoeg aan het verkeer kunnen deelnemen. Volgens de VVN zie je dat terug in het percentage kinderen dat zakt voor het verkeersexamen in de praktijk. Vorig jaar is 4 procent van de deelnemers gezakt, terwijl dat in 2007 nog maar 1,5 procent was.
Kinderen krijgen volgens VVN-directeur Linda van Eijck te weinig gelegenheid om te oefenen. “Terwijl dit juist dé manier is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Als zij te weinig oefenen, weten ze niet hoe ze veilig met het verkeer kunnen omgaan.” VVN wil dan ook dat mensen hun kinderen vaker meenemen in het verkeer. Om dat te helpen bereiken heeft VVN een app bedacht met onder meer tips voor kinderen en ouders om het verkeer te oefenen. Ouders kunnen daar bijvoorbeeld lezen waar ze op moeten letten, omdat een kind het verkeer heel anders ziet dan een volwassene.