Sri Lanka klautert uit voedselcrisis

In alle provincies van Sri Lanka daalt de honger. Het land klautert daarmee stilaan uit een diepe voedselcrisis.

Nog steeds 3,9 miljoen Sri Lankanen kampen met acute of matige voedselonzekerheid, blijkt uit nieuwe cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP). Maar dat is een flinke daling met zo’n 40 procent tegenover de situatie vorig jaar. Ook het aantal mensen dat met ernstige en acute honger kampt, is gedaald van 66.000 tot 10.000. 

Dat is vooral te danken aan dalende voedselprijzen en stijgende inkomens bij plattelandsgemeenschappen. Internationale hulp, met name meststoffen, heeft daar veel mee te maken: de oogsten stegen met 12 procent tegenover 2022.

Maar ondanks de positieve trend blijft de voedselonzekerheid groot in bepaalde districten, zeggen de twee organisaties, vooral in noordelijke provincies. 

“Na veel moeilijke maanden zien we eindelijk een verbetering in de voedselzekerheid in het land”, zegt WFP-vertegenwoordiger Abdur Rahim Siddiqui. “Maar er is nog veel werk te doen. Een groot aantal gezinnen – meer dan 60 procent – moet negatieve maatregelen nemen om voedsel op te tafel te krijgen, zoals geld lenen of voedsel kopen op krediet. Het Wereldvoedselprogramma zal zijn noodoperaties uitbreiden om rantsoenen en middelen te verdelen onder mensen die met voedselonzekerheid kampen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten