De echo van Cor – Dat had Adam (van Eva) moeten weten….
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Dat had Adam (van Eva) moeten weten….

Weer terug van weggeweest, lekker een weekje gefietst door het mooie Vlaamse land. Is ons goed bevallen. Zo goed dat we alweer een volgende fietstrip hebben gepland. Dus we beginnen weer met nieuwe energie en weer met de cartoon over de bosuil. Daarover is Goed Nieuws te melden. Het beestje doet het heel goed in Vlaams-Brabant (maakt de uilen uit West-Vlaanderen wel jaloers). En meer goede jaren achter elkaar dan voorheen en ook nog eens meer jongen per nest. Prima dus. Een positieve ontwikkeling in alle toonaarden.

Maar een eindje verderop, de Mekong in Zuidoost-Azië, daar is het ook een feest wat de dieren- en plantenwereld betreft. Maar liefst 380 nieuwe soorten planten en dieren en wel 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier. Misschien al miljoenen jaren oud en geëvolueerd naar wat ze nu zijn. Fantastisch toch. Hopelijk overleven ze het nog eens miljoenen jaren ondanks de grote vijand: de mens….

Dan super medisch nieuws: dwarslaesie-patiënt (uit het Noord-Brabantse Oss) bestuurt als eerste ter wereld benen vanuit de hersenen dankzij een innovatieve technologie! Echt heel erg knap van een Zwitserse professor (Grégoire Courtine) en het medisch technologiebedrijf ONWARD in Eindhoven. Vroeger keek ik naar de serie Six Million Dollar Man en nu is het zover. Het is realiteit geworden en met de AI in de kinderschoenen kunnen we nog veel meer verwachten. Hopelijk is het allemaal in de hand te houden en wordt de film I Robot geen werkelijkheid.

Een andere medische primeur komt uit het Universitair ziekenhuis van Leuven. Bestraling op het hart voor levensbedreigende hartritmestoornissen in plaats van een implanteerbare defibrillator. Speciaal eigenlijk voor ouderen met hartproblemen (na een hartinfarct bijvoorbeeld). Dus er is nog hoop voor mij over een aantal jaren. Dat geeft de burger weer moed. Kan ik toch nog een aantal columns blijven schrijven misschien ………

In Limburg op Zuyd Hogeschool komt een nieuwe en bijzondere studierichting: “Samen Beslissen”. Er wordt gekeken naar de rol van de verpleegkundige bij het proces tussen de zorgprofessional, verpleegkundige en last but not least de patiënt! Goede zaak. Vaak is de verpleegkundige de vertrouwenspersoon, vraagbaak of het luisterend oor en verstandig dat daar nu meer aandacht voor is en zelfs een studierichting krijgt. Dit zal de zorg ongetwijfeld verbeteren. Nu maar hopen dat er voldoende studenten zich aanmelden, zodat er over 10 jaar ook nog handjes aan het bed zijn…

Want handjes zullen we nodig hebben, zeker voor het snel toenemend aantal dementerenden in ons kikkerlandje (weet niet of dat nog klopt). In 2040 meer dan 500.000 en dat zal een zware druk leggen op de zorg, familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Een druppel op de gloeiende plaat is een treincoupé voor mensen met dementie om herinneringen op te halen en contact te maken. 22 (van de 600 aangemelde) verzorgingshuizen hebben een nagemaakte treincoupé gekregen met alles erop en eraan als onderdeel van een bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer.’ Goede actie van de NS en Alzheimer Nederland, want er staat ons wat te wachten op dat gebied. Ik zie het in verzorgingshuis De Pastorie (ps. super lieve verzorgers daar) in Aarle- Rixtel, waar ik bijna elke week kom als vrijwilliger. De hoeveelheid aandacht die mensen met dementie nodig hebben is echt gigantisch!

Dan een hele sprong van oud (meestal met dementie) naar jong en een heel andere invalshoek. Want uit onderzoek blijkt namelijk, dat kinderen die geboren worden via geassisteerde voortplanting’ (mooi woord toch) een normaal welzijn ervaren en dat is natuurlijk een erg mooie uitkomst. Ondanks de bezorgdheid doen gezinnen met kinderen, die geboren zijn met behulp van een eiceldonor, spermadonor of een draagmoeder, het prima en vroeg vertellen hoe de vork in de steel zit (al op de leeftijd van 4/5 jaar) draagt daar zeker toe bij, zo blijkt. En zo zie je maar weer: eerlijkheid duurt het langst en in dit geval extra belangrijk, denk ik, voor de hechte band tussen ouder(s) en kind.

Nu iets compleet anders, maar zeker ook Goed Nieuws: van oud asfalt een nieuwe asfaltweg maken. Het is een gloednieuwe techniek, die in Nederland nog niet eerder door wegenbouwer BAM Infra is toegepast. Een koude recyclingtechniek ter plekke (geen af-en aanvoer meer dus) die veel gas bespaart omdat er geen hitte voor nodig is en er veel minder CO2 uitstoot is. Lijkt te mooi om waar te zijn. Is het geen addertje onder het asfalt? Ik zou dit graag eens in levende wijze willen bekijken hoe dat dan in zijn/haar/lhbti+ werk gaat. Maar we gaan er voor het gemak vanuit dat er niet allerlei chemische shit gebruikt wordt om die koude recyclingtechniek te realiseren. Gewoon goed nieuws dus.  

Ook goed voor het milieu is het eerste schip op waterstof dat in de vaart is genomen, een absolute mijlpaal! Klinkt fantastisch en dat is het ook, een schip met een A0-emissielabel, dat door Nike (van de schoenen e.d.) de komende jaren wordt gebruikt om spullen van Meerhout (België) naar Rotterdam vice versa emissieloos te vervoeren. Ontheffingen zijn geregeld in deze proefperiode van 5 jaar met het doel om in 2026 de regels voor varen op waterstof rond te hebben. Had natuurlijk al klaar moeten zijn, wat mij betreft, maar dat zijn we gewend van de overheid. Maar dit mag de pret niet drukken, want de milieuwinst is datgene wat telt. Kan ik over een paar jaar weer een cruise boeken zonder me zorgen te hoeven maken over het milieu (ik vlieg en vaar bewust niet de laatste jaren).

Gezellig en Goed Nieuws uit Mechelen waar men boekenruilkastjes kan aanvragen voor je buurt. Leuk initiatief om het lezen te bevorderen zonder dat het veel kost en je vergroot de samenhang in je eigen buurtje erdoor. Niks mis mee dus. Ik lees graag en ben dus voor dit soort kastjes en een praatje met elkaar kan ook zeker geen kwaad, ook zeker niet voor de ouderen onder ons. Ik was vorige week aan het fietsen in België in de omgeving van Brugge, Gent en Oostende (erg mooi daar en gezellig en… lekkere garnalenkroketjes) en wat me opviel onder het gezelschap (ik en mijn echtgenote waren de jongsten met ons 65 jaar) dat eenieder (wij niet natuurlijk) heel veel op zijn/haar telefoon zat te gapen. Dus niet alleen de jeugd is verslaafd aan de smartphone is de moraal van dit verhaal en de kastjes zijn dus ook zeker een goede zaak. Ik vraag me wel af of de “jeugd” over 20 jaar nog een boek leest, maar misschien zijn er dan e-book kastjes….

Tot slot voor deze week een hartig woordje over mijn favoriete ding, eten! Uit een Deens experiment blijkt: ook naar foto’s van eten kijken kan honger stillen! Dertig keer een foto laten zien van hetzelfde eten kan ook een verzadigd gevoel geven of een aanzet zijn tot minder eten. Denken aan een beet in een appel activeert hetzelfde gebied in de hersenen als een daadwerkelijke hap (had Adam moeten weten en Doornroosje niet te vergeten). Misschien is het in de toekomst een mooi wapen tegen de toenemende obesitasziekte. Gewoon een paar keer per dag naar afbeeldingen van eten kijken en je valt ervan af. Dat kan thuis of op grote schermen langs de weg. Misschien dat de fastfoodjongens nu wel hun mega reclameborden gaan weghalen na het lezen van dit artikel. Ik hoop van wel, want in Helmond komt nu de tweede Mac, op 300 meter van de Burger King, dus obesitas in mijn stad zal voorlopig niet afnemen, vrees ik.

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en aan Goed Nieuws.
Koop lokaal en niet in China.
Stem niet op Trump of DeSantis.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten