Hotelkamers voor daklozen om hen in staat te stellen door te stromen naar werk en huisvesting
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ‘GiveMe5’

Hotelkamers ter beschikking stellen aan economische daklozen. Een verblijf van drie tot zes maanden stelt hen in staat om bij te komen van het leven op straat en door te stromen naar werk en huisvesting. Tijdens hun verblijf in de hotels worden de deelnemers ondersteund en begeleid door maatschappelijke organisaties. Dit gebeurt anno 2023 in Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Groningen. Honderd daklozen hebben er inmiddels al gebruik van gemaakt.  De bedoeling is het project uit te rollen in de tien grootste steden van Nederland. Hiermee zouden ongeveer tweehonderd daklozen van de straat kunnen worden gehaald. De organisatie achter dit sociaal gebeuren hoopt dat andere landen het voorbeeld zullen volgen.

De organisatie is ‘GiveMe5’, onderdeel van de Stichting The Present Movement, die ondernemers met maatschappelijke initiatieven verbindt. ‘GiveMe5’ nodigt hotels uit om vijf kamers of 1 procent van hun totale bezetting beschikbaar te stellen aan economische daklozen.
‘GiveMe5’ omschrijft zichzelf als ‘een project dat de kracht van de horecawereld combineert met de expertise van sociale initiatieven om een ​​positieve impact te maken in het leven van economische daklozen.’
Het ‘GiveMe5’-project is ontstaan na een spontane actie van ondernemer Marnix Geus, oprichter van The Present Movement. Tijdens een koud winterweekend in 2021 bood hij een toen nog dakloze Amsterdammer een hotelovernachting aan. Geus vroeg zijn netwerk vervolgens om hulp via een LinkedIn-bericht.

‘Zo snel mogelijk weer op de been.’

De deelnemers van ‘GiveMe5’ zijn economische daklozen; degenen die hun huis zijn kwijtgeraakt door puur financiële en persoonlijke omstandigheden, zoals een scheiding, faillissement of alles tegelijk. Ze verdienen niet genoeg om een ​​huis te kopen of in de vrije sector te wonen en staan ​​meestal nog niet lang genoeg ingeschreven om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. ‘Hoe langer deze mensen op straat zijn, hoe groter de kans dat ze extra problemen krijgen, zoals verslaving. Vandaar ons streven om ze zo snel mogelijk weer op de been te krijgen’, is de opvatting van ‘GiveMe5.’

Bijdragen aan een meer inclusieve samenleving

‘The Present Movement’ verbindt ondernemende mensen aan initiatieven die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. ‘Voor iedereen is er een match op maat; voor de ondernemer zonder tijd, de accountant, de fotograaf, de grafisch vormgever, de jurist, de IT-expert – meld je aan en wij zorgen ervoor dat jij jouw expertise kunt inzetten waar die het hardst nodig is.’ Met deze woorden benadert de stichting ondernemers. Zij gelooft dat iedereen een bijdrage wil leveren, maar niet altijd weet hoe. ‘Het heden zorgt ervoor dat uw expertise optimaal wordt benut door u te matchen met een passend initiatief en project. Zo kun je doen waar jij goed in bent, en kunnen zij blijven doen waar ze goed in zijn!’ Alle initiatieven van The Present zetten zich in om maatschappelijke uitdagingen op te pakken en mensen te ondersteunen die het moeilijkst nodig hebben, op hun eigen manier.

Maatschappelijke opvang

In Eindhoven krijgt het project van ‘GiveMe5’  ondersteuning van ‘Springplank040’, een stichting die zich inzet voor mensen met verschillende hulpvragen. Sinds 2021 is deze stichting verantwoordelijk voor de Maatschappelijke Opvang in Eindhoven. Ze biedt alle dak- en thuislozen hun eigen persoonlijke route en zet haar begeleiding daarop in. Dit gaat van opvang tot een eigen woning. Het doel is om iemand weer zo zelfstandig mogelijk te laten leven.

‘Wij geloven in de eigen kracht van mensen.’

‘Wij praten niet over cliënten, maar over kandidaten’ zo luidt het credo van Springplank040. ‘Wij geloven in de eigen kracht van mensen en in een route die op maat gemaakt is voor de kandidaat. We stimuleren kandidaten door middel van ons ‘Eerst Werk.’-principe. ‘Eerst Werk’ staat voor participatie in de breedste zin van het woord. We gaan meteen aan de slag als een kandidaat bij ons binnenkomt. We doen wat nodig is.’
Bij de stichting geloven ze in netwerken. Daarom gaan ze verbindingen aan met organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving willen bieden. Gezamenlijk nemen ze dan die maatschappelijke verantwoordelijkheid richting de stad en bewoners om kandidaten hun eigen route aan te bieden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten